Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe groeit mijn kitten?

Je kitten groeit in een jaar uit tot een volwassen kat. In de eerste groeiperiode (1-4 maanden) ontwikkelen vooral haar botten en gewrichten en neemt haar gewicht toe. In de tweede periode (4-12 maanden) ontwikkelen met name haar spieren.

Groeispurt

Wanneer je kitten geboren wordt, weegt ze ongeveer 100-120 gram. Ze wordt in de eerste week twee keer zo zwaar door intensief melk te drinken bij haar moeder. In de daaropvolgende weken moet ze telkens ongeveer 100 gram aankomen. Nadat haar kracht en formaat flink zijn toegenomen, zal je kitten als ze 2 weken oud is voor het eerst proberen te staan. Na 5 weken begint ze al rond te lopen en te spelen.
Als ze zo'n 8 weken oud is hoort ze acht keer zo zwaar te zijn als bij de geboorte.

Je kitten heeft in het eerste jaar van haar leven een behoorlijk hoge energiebehoefte. In de eerste 3 maanden heeft ze bijvoorbeeld wel drie keer zo veel energie nodig als een volwassen kat. Ze gebruikt die energie dan vooral voor de ontwikkeling van haar botten, gewrichten, organen, weerstand, en voor die snelle gewichtstoename. Vanaf de 4e maand komt haar groei in een wat rustiger vaarwater, maar haar energiebehoefte blijft hoog. Vooral haar spieren ontwikkelen zich dan intensiever.

Op gewicht blijven

Weeg je kitten regelmatig om haar groei te controleren. Kittens die op jonge leeftijd al te dik worden, hebben als ze volwassen zijn een grotere neiging om nog dikker te worden. Voorkom daarom overgewicht bij je kitten.
Omdat het lastig is in te schatten of je kitten groeit volgens de richtlijnen, kun je haar gewicht het beste regelmatig laten controleren bij de dierenarts.

Uitgegroeid?

Het duurt zeker 12 maanden voordat je kitten volledig is uitgegroeid. Maine Coon kittens doen hier zelfs 15 maanden over. Tot die tijd blijven de botten, gewrichten en spieren zich doorontwikkelen. Het is daarom belangrijk om je kitten voeding te blijven geven die haar ondersteunt bij deze ontwikkeling. Pas wanneer ze fysiek helemaal volwassen is, kun je haar voeding voor volwassen katten geven.

Wil je weten wat de juiste voeding voor jouw kitten is? Gebruik dan de ROYAL CANIN® voedingswijzer.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…