Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe leert mijn kitten?

Van babykitten tot puber; je kitten heeft veel te leren in een korte tijd. Dit doet ze met hulp van haar moeder, haar nestgenootjes en andere katten, en door zelf te experimenteren. Maar ook jij bent een belangrijke factor in haar verdere leerproces.

Kopiëren, oefenen, experimenteren

De eerste maanden houdt je kitten zich bezig met het leren van basisvaardigheden. Deze kopieert ze van haar moeder. Denk bijvoorbeeld aan het zichzelf poetsen.

Een groot deel van de tijd besteedt je kitten aan het trainen van jachtvaardigheden. Deze oefent ze vooral met haar nestgenootjes. Ze leert daarbij wat de (pijn)grenzen van anderen zijn, doordat zij haar corrigeren wanneer ze te hard bijt of krabt.

Verder experimenteert ze; heeft een actie een positief gevolg, dan herhaalt ze deze.

Associatie en conditionering

Je kitten leert vooral door een link te leggen tussen bepaalde acties (van haarzelf of een ander) en het gevolg. Dit is associatie. Haar aangeleerde reactie hierop is conditionering.
Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst haar naam gebruikt zal ze niet reageren. Maar wanneer je haar naam vaak genoeg roept vlak voor iets leuks, dan wordt de naam de voorspeller van een positief gevolg: de tuindeur is open, eten, een knuffel! Ze zal hier dan op reageren door naar je toe te komen.

Spelenderwijs leren

Veel van wat je kitten leert zit verwerkt in spel. Er zijn ontzettend veel leuke speeltjes en spelletjes die niet alleen haar motorische vaardigheden trainen, maar die haar ook mentaal uitdagen. Dit soort spel leert je kitten creatief te zijn in het vinden van oplossingen.
Denk bijvoorbeeld aan speeltjes of spelletjes waarbij ze moeite moet doen voor voedsel.
Zorg voor een grote variatie aan speelgoed, zodat je kitten de kans krijgt om zoveel mogelijk te leren.

Socialisatie

Soms leert een moederpoes haar kittens dat alle mensen eng zijn, of bijvoorbeeld dat de deurbel 'gevaar' betekent. Jij moet je kitten dan weer het tegenovergestelde gaan leren, zodra ze onder jouw hoede is. Hoe je dit doet lees je in het artikel Hoe socialiseer ik mijn kitten.

Ook bij de socialisatie spelen positieve associatie en conditionering weer een grote rol. Als je eenmaal doorhebt hoe dit werkt, maak je van je kitten een blije, zelfverzekerde en leergierige kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…