Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Alles over het kittengebit

Het gebit van je kitten ontwikkelt zich, net als de rest van haar lichaam, razendsnel. Haar melkgebit komt binnen een paar weken door en na een paar maanden heeft ze dit gebit alweer ingewisseld voor een compleet volwassen gebit!

De eerste tandjes

Je kitten wordt zonder tanden geboren. Zo'n 2-3 weken na haar geboorte krijgt ze haar eerste melktanden. De snijtanden (de voortanden) komen als eerste door. Daarna volgen de haaktanden (de hoektanden) en dan de voorste kiezen (premolaren). Als ze zo'n 3-6 weken oud is, is haar melkgebit met 26 tanden compleet.

Wisselen

Je kitten begint haar melktanden te wisselen als ze zo'n 3 maanden oud is, in dezelfde volgorde als waarop de melktanden doorkwamen. Je kitten kan tijdens het wisselen wat meer behoefte hebben aan bijten. Zorg dat ze hiervoor geschikte speeltjes heeft. Je kunt in de wisselperiode haar melktandjes vinden, maar meestal slikken kittens hun losse melktanden door. Als ze 6 maanden oud is heeft je kitten met 30 tanden een volwassen gebit. Ook haar achterste kiezen (molaren) zijn dan doorgekomen.

Tandenpoetsen

Als je je kitten vroeg laat wennen aan het poetsen van haar tanden, heeft haar gebit hier veel profijt van. Je kunt al voorzichtig beginnen met tandenpoetsen zodra haar melkgebit (bijna) compleet is. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en tandpasta beschikbaar die je bij je dierenarts kunt krijgen.

Ook sommige brokjes met een speciale grootte, vorm en textuur hebben een poetseffect op de tanden. Dit helpt tandplak en tandsteen voorkomen. Maar brokjes vervangen het tandenpoetsen niet!

Gebitscontrole door de dierenarts

Maak je je zorgen over het gebit van je kitten? Bezoek dan altijd even de dierenarts. Zij kan bijvoorbeeld controleren of het melkgebit goed is doorgekomen of gewisseld is. Ook kan ze, als dit nodig is, het gebit verzorgen en jou adviseren hoe je dit zelf goed doet.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…