Hoe houd ik het kittengebit gezond?
Katten kunnen hun eigen lichaam vrij goed zelf verzorgen. Maar bij de gebitsverzorging hebben ze toch echt hulp nodig. En hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Er zijn twee eenvoudige manieren om het gebit van je kitten goed te verzorgen.
Van melkgebit naar volwassen gebit
Als je kitten 3 tot 6 weken oud is, is haar melkgebit met 26 tandjes compleet. Ze begint dan langzaamaan vast voedsel te eten.
Zodra ze zo'n 3-4 maanden oud is begint je kitten haar melkgebit te wisselen. Uiteindelijk heeft ze wanneer ze 6 maanden oud is een compleet volwassen gebit van 30 tanden. Ze heeft er dan ook nog vier extra kiezen bij gekregen.
Gebitsproblemen
Je kitten kan last krijgen van tandplak wanneer ze vaste voeding begint te eten. Tandplak is een ophoping van bacteriën en voedselresten op de tanden. Verwijder je deze tandplak niet, dan kan de tandplak binnen 24 uur tandsteen worden. Van tandsteen kunnen de tanden van je kitten ontstoken raken. In het ergste geval kan ze haar tanden zelfs verliezen. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen.
Goed poetsen
Met tandenpoetsen kun je de tandplak goed verwijderen. Een speciale kattentandenborstel en tandpasta kun je bij de dierenarts krijgen.
Laat je kitten zo vroeg mogelijk aan het tandenpoetsen wennen. Zodra haar melkgebit (bijna) compleet is kun je hier voorzichtig mee beginnen. Wanneer ze haar volwassen gebit heeft kun je dan echt beginnen met een dagelijkse poetsbeurt.
Gezonde voeding
Het eten van een goede kwaliteit droogvoeding kan ook extra verzorging geven. Sommige brokjes hebben door hun speciale vorm en textuur namelijk een poetseffect op de tanden.
Zodra je kitten volwassen is kun je kiezen voor speciaal gebitsverzorgende droogvoeding. Deze brokjes hebben voedingsstoffen die tandplak helpen tegengaan en ze vallen pas uiteen wanneer ze helemaal doorboord zijn door de tand: een optimaal poetseffect.
Het poetsen van de tanden is daarnaast nog wel aan te raden.