Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Tips voor reizen met jouw kat

De meeste katten houden van een voorspelbaar leven op één plek, waarbij alles loopt zoals ze dat gewend zijn. Reizen is dus geen favoriete bezigheid. Hoe voorkom je stress als je kat toch op reis moet? En aan welke praktische zaken moet je denken?

To do

Neem je je kat mee op reis buiten Nederland, dan heeft ze een Europees dierenpaspoort nodig. Dit kun je bij de dierenarts krijgen. In het paspoort staan in ieder geval de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) en het verplichte chipnummer vermeld. De vaccinatie tegen hondsdolheid moet ze ten minste 21 dagen vóór vertrek krijgen. Overige basisvaccinaties zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.
De verdere eisen verschillen per land. Meer informatie vind je op licg.nl.

Stress voorkomen

Het is normaal dat een huisdier gespannen is voor een reis, maar katten zijn extra gevoelig voor stress. Houd daarom goed in de gaten hoe je kat zich gedraagt. Als ze gestrest is zal ze trillen, miauwen, blazen, onrustig bewegen en/of snel schrikken.

Voorkom stress door alvast te oefenen met de nieuwe situatie (langer in de reismand, een autorit). Ook kun je op de reis zelf een rustgevende feromonenspray of kalmerende voedingssupplementen gebruiken. Deze kun je krijgen bij de dierenarts.

Vliegen

Moet je kat een (lange) vliegreis maken, probeer haar dan mee te krijgen in de passagiersruimte. Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan dit toe, dus informeer hiernaar voordat je boekt! Vraag ook naar de verdere eisen die een luchtvaartmaatschappij stelt aan het vervoer van je kat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Gebruik rustgevende voedingssupplementen of een feromonenspray als je kat in het vrachtruim meereist. Laat je door de dierenarts adviseren wat je verder kunt doen.

Nooit doen!

Laat je kat absoluut nooit alleen in je auto achter. Op een warme dag kan de temperatuur snel oplopen en kan je kat overlijden door oververhitting. Op een koude dag gebeurt het tegenovergestelde en kan ze onderkoeld raken.
Zorg er bij een autoreis sowieso ook voor dat je op de minst hete momenten van de dag reist en laat je kat af en toe een frisse neus halen.

Heb je alle juiste maatregelen getroffen, dan kunnen jij en je kat zo stressvrij mogelijk fijn op reis!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…