Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat maakt mijn kitten kwetsbaar?

De weerstand en het spijsverteringsstelsel van je kleine kitten zijn in de eerste maanden van haar leven nog volop in ontwikkeling. Dit maakt haar kwetsbaar. Houd hier voldoende rekening mee bij je keuze voor haar voeding.

Immuniteitsgat

Je kitten krijgt na haar geboorte antistoffen van haar moeder via de eerste moedermelk. Deze antistoffen nemen langzaam af. Tegelijkertijd bouwt je kitten haar eigen weerstand op, ondersteund door vaccinaties.
Tussen de 4e en de 12e week heeft je kitten een 'dipje' in haar afweer; het immuniteitsgat. Zelf maakt ze nog onvoldoende antistoffen aan om zich goed te beschermen, en de afweerstoffen die ze van haar moeder kreeg zijn juist flink afgenomen. Je kitten is dan dus extra kwetsbaar!

De basis voor haar weerstand

Antistoffen zijn een belangrijke basis voor de weerstand van je kitten, maar de werking van haar darmstelsel is net zo belangrijk. Haar darmen nemen namelijk de goede voedingsstoffen uit haar voeding op. Daarnaast blokkeren de darmen slechte bacteriën en voeren deze af. Het darmstelsel van je kitten is extra gevoelig doordat het nog volop in ontwikkeling is. Raakt de darmwand geïrriteerd, dan gaat haar weerstand ook meteen achteruit. Ondersteun het darmstelsel daarom zo goed mogelijk.

Welkome steun

Goede kittenvoeding ondersteunt de darmen van je kitten op verschillende manieren. Goede voeding heeft bijvoorbeeld een hoog energiegehalte. Je kunt hierdoor kleinere porties geven, zodat je het kwetsbare maag-darmkanaal zo min mogelijk belast. Ook makkelijk te verteren eiwitten van een goede kwaliteit helpen je kitten niet alleen groeien, maar belasten haar darmen minimaal. Daarnaast bevat gezonde voeding prebiotica (meestal bepaalde koolhydraten) die de darmflora ondersteunen.

Wisselen van kittenvoeding

Het is belangrijk om zo min mogelijk van kittenvoeding te wisselen. Alle plotselinge veranderingen kunnen namelijk zorgen voor problemen met de darmen en de ontlasting. Wil je of moet je toch van kittenvoeding veranderen, doe dit dan geleidelijk. Lees hier meer over in het artikel "Van kittenvoeding wisselen in 7 dagen". Ook als je kitten eenmaal volwassen is blijft het belangrijk om altijd geleidelijk aan van voeding te wisselen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…