Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Is je hond dominant?

Wat te doen als je hond dominant is? Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen of het gedrag van jouw hond echt dominantie is. De term wordt veel gebruikt, maar slechts in een aantal gevallen gaat het écht om dominant gedrag.

Term dominantie vaak verkeerd gebruikt

Dominantie heeft te maken met een relatie tussen honden onderling of mensen en honden. Dominant gedrag kan dus alleen plaatsvinden als er sprake is van een relatie. Heel vaak wordt (ongewenst en agressief) gedrag van een hond als dominant bestempeld, terwijl het niets met rangorde te maken heeft. Als een hond angstig is en weg wil uit een situatie of een soortgenoot op z'n plek zet, kan dat ook met wat geblaf of gegrom gepaard gaan. We spreken dan niet direct van dominantie.

Wanneer is het dan wel dominantie?

Als een hond in een bepaalde situatie op een dwingende manier iets gedaan probeert te krijgen. Zijn houding is daarbij meestal hoog: zijn staart is omhoog en zijn oren staan naar voren. Komt daar ook nog agressie bij zoals fixeren, tanden laten zien en uitvallen, dan kun je soms spreken van dominante agressie. Het is echter lastig voor een leek om dit zo vast te stellen. Als je vermoedt dat jouw hond dominant gedrag vertoont, is het raadzaam advies van een gedragsdeskundige te vragen.

Is niet-luisteren dominant gedrag?

Is een ongehoorzame hond een dominante hond? Meestal niet. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om goed met je hond te oefenen en hem commando’s aan te leren; hij moet wel begrijpen wat je bedoelt. Een hond kan ook ongehoorzaam zijn, omdat hij afgeleid wordt door iets anders, bijvoorbeeld een andere hond of kat. Een hond die gestrest is, kan ook moeilijk luisteren. Er zijn dus veel mogelijke oorzaken waarom je hond niet luistert. De kans dat je hond dominant is, is niet zo heel groot.

Is het belangrijk dat jij de baas bent?

Belangrijker dan de baas zijn, is een goede band opbouwen met je hond en je hond duidelijkheid en liefde bieden. Weet wat je hond nodig heeft en zorg dat je hem voorziet in die behoeften. Stel duidelijke regels op, zodat je hond weet waar hij aan toe is. Wees consequent. Beloon je hond voor goed gedrag. Een goede band met je hond is veel belangrijker dan de baas zijn. En als je een goede band hebt met je hond, wil hij vanzelf alles voor je doen. Je hoeft het alleen maar vriendelijk te vragen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…