Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe houd je het gebit van je hond gezond?

Van nature zijn hondentanden mooi gaaf en wit. Naarmate honden ouder worden kan hier tandplak en tandsteen op ontstaan. Dit kan weer leiden tot serieuze gebitsproblemen. Hoe houd je het gebit van je hond in goede conditie?

Tandplak en de gevolgen

Je hond kan last krijgen van tandplak wanneer hij vaste voeding begint te eten, als puppy dus al! Tandplak is een ophoping van bacteriën en voedselresten op de tanden. Verwijder je deze tandplak niet, dan kan de tandplak binnen 24 uur tandsteen worden. Van tandplak en tandsteen kan het tandvlees en omliggende weefsel ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn en ongemak bij je hond en in het ergste geval kan je hond zijn tanden zelfs verliezen. Gelukkig kun je dit voorkomen.

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen!

Honden vinden het niet altijd even fijn als je in hun bek zit. Daarom kun je het tandenpoetsen het beste van jongs af aan aanleren. Is dat bij jouw hond niet gelukt, wanhoop niet! Hij kan er nog steeds aan wennen, maar het vergt wel wat geduld en tijd. Verdiep je goed in hoe je je hond het beste rustig aan tandenpoetsen kunt laten wennen en overhaast niets. Als hij er angstig van wordt, wordt het alleen maar lastiger. Bouw het dus heel rustig op en forceer niets.

Speciale brokken

Heeft je hond al eerder gebitsproblemen gehad ten gevolge van tandplak/-steen dat verwijderd moest worden door de dierenarts, overleg dan of een speciale voeding misschien geschikt is voor jouw hond. ROYAL CANIN® Dental heeft zogenoemde calciumvangers die helpen de vorming van tandplak tegen te gaan. De speciale samenstelling, textuur, vorm en grootte van de brok hebben een reinigende werking op de tanden en kiezen tijdens het kauwen. Blijf evengoed oefenen met poetsen!

Gebitsproblemen

Wees je ervan bewust dat honden niet altijd laten merken dat ze pijn hebben. Dus ook gebitsproblemen ontdek je als baasje vaak (te) laat. Ruikt je hond niet fris uit zijn bek, ga dan even met hem naar de dierenarts en laat zijn gebit nakijken. Als je hond niet graag meer eet, is het echt noodzakelijk dat je naar de dierenarts gaat. Zij kan vaststellen of zijn gebit hier de reden voor is of dat dit mogelijk een andere oorzaak heeft.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…