Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wanneer is diarree een probleem voor je hond?

Een hond met een gezonde stoelgang heeft 1 à 2 keer per dag ontlasting met een redelijk vaste substantie. Als dit een keertje wat slapper is, of als hij een keer vaker poept, is dat niet erg. Als de diarree aanhoudt, vraagt dat wel je aandacht.

Oorzaken van diarree

Het maagdarmstelsel van je hond kan door meerdere oorzaken een keertje van slag raken, waardoor hij diarree krijgt. Als je hond verder gezond is en het houdt niet lang aan, kan dat niet zo veel kwaad en komt hij er vaak vanzelf weer bovenop. Oorzaken kunnen zijn: - Voeding (wisseling van voeding) - Bedorven voedsel - Vies water - Virussen - Parasieten (wormen, Giardia) Als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, kun je het beste naar de dierenarts gaan.

Ernstigere oorzaken van diarree

Er kunnen ook ernstigere dingen aan de hand zijn die de diarree veroorzaken, zoals: - Voedselallergie - als je hond allergisch is voor een bestanddeel in zijn voeding, zal de diarree niet ophouden. - Chronische darmontsteking - oftewel Inflammatory Bowel Disease (IBD). Dit geneest niet vanzelf. - Darmtumor - dit komt eerder voor bij oudere honden. - Andere onderliggende ziekte. Ook als je hond ziek is, koorts heeft, slecht eet en/of niet fit is, ga dan altijd naar de dierenarts.

Uitdroging

Het grootste gevaar van diarree is uitdroging. Als je hond niet voldoende drinkt en hij heeft diarree, dan kan hij snel uitdrogen, met alle gevolgen van dien. Geef je hond wat vaker natvoeding, hier zit veel vocht in. Zorg ook voor voldoende bakken met vers water, zodat hij voldoende kan drinken. Signalen van uitdroging: - sloom en niet willen eten - binnenkant lippen is plakkerig - je hond voelt kouder aan dan normaal - hij heeft een hogere hartslag

Passende voeding

Als je hond een gevoelig spijsverteringsstelsel heeft, dan kun je overwegen hem een speciale voeding te geven die zijn spijsverteringsstelsel zo min mogelijk belast. Royal Canin heeft meerdere voedingen die geschikt kunnen zijn voor jouw hond, maar schakel liever niet op eigen houtje over. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om over te stappen en op welke voeding precies. Wellicht is er eerst onderzoek nodig.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…