Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn hond bijt me

Wat te doen als je hond jou bijt? Om daar een antwoord op te geven, is het eerst zaak om te achterhalen waarom je hond bijt. Is het uit speelsheid, of uit angst, pijn of agressie?

Puppy's en jonge honden

Puppy’s bijten. Dat hoort bij deze leeftijdsfase. Een pup verkent de wereld met zijn bek. Hij wil overal in happen en heeft vlijmscherpe tandjes. Dat kan zorgen voor uitdagingen. Weet dat het een fase is. Tegen de tijd dat je pup zijn tanden gaat wisselen, zal de bijtbehoefte in eerste instantie wat toenemen om vervolgens echt minder te worden. Zorg voor veel alternatieven waar je hond wél in mag bijten. Laat je pup nooit in de handen bijten.

Overprikkeling

Opwinding of overprikkeling kan ertoe bijdragen dat je hond bijt. In druk spel hebben sommige honden de neiging om ruwer te worden en daarbij te bijten. Voorkom in die gevallen dus dat het spel te wild wordt. Stop op tijd en speel vooral rustige spelletjes met je hond. Voldoende rust is belangrijk om te voorkomen dat je hond overprikkeld raakt. Merk je dat je hond steeds drukker wordt, dan is je hond vaak juist toe aan rust en niet aan nog meer uitdagingen en indrukken.

Angstagressie

Agressie wordt in veel gevallen veroorzaakt door angst. Je hond is bang en om zichzelf te beschermen, gromt en/of bijt hij. Belangrijk is dat je je hond niet straft als hij bijt vanuit angst, want dat maakt hem alleen maar banger. Probeer te voorkomen dat je hond de noodzaak voelt om zichzelf te beschermen (bijvoorbeeld bij visite of andere honden) en werk vooral aan het opbouwen van vertrouwen. Als jij je hond behoedt voor onprettige situaties, zal zijn vertrouwen in jou toenemen.

Bijtincidenten voorkomen

Niemand wil dat zijn hond bijt. Het kan leiden tot gevaarlijke situaties, zeker met kinderen.Ga altijd eerst met je hond naar de dierenarts om uit te sluiten dat je hond bijt vanuit pijn en onbehagen. Vind je het lastig in te schatten waarom je hond bijt, schakel dan een gedragstherapeut in. Hij/zij kan met je meekijken, de oorzaak achterhalen en training geven hoe je kunt voorkomen dat je hond bijt. Onthoud dat je hond niet zomaar bijt en niet 'vals' is. Uitzoeken is altijd de moeite waard!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…