Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Spelen met je hond kan prima binnenshuis

We wonen in Nederland en dus heb je wel eens een regenachtige dag. Dan is het fijn om ook binnenshuis leuke dingen met je hond te kunnen ondernemen, toch?

Puzzels

Er zijn tal van puzzels in verschillende gradaties verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken. Of je maakt ze zelf. Begin bijvoorbeeld met een prop van een krant en verstop daar wat brokjes in. Dit kun je ook doen met een stevige lap textiel of een 'snuffelmat', waarin je meerdere brokjes kunt verstoppen.

Bouw dit soort hersenwerk rustig op en voorkom dat je hond gefrustreerd raakt. Help hem een beetje op weg als je ziet dat hij zijn interesse verliest en maak het wat makkelijker.

Zoekspelletjes

Verstop bijvoorbeeld eens een favoriet speeltje. Bouw het rustig op door de hond te laten zitten en het speeltje verderop in de kamer neer te leggen onder een krant oid. Zeg 'zoek' en beloon de hond als hij het speeltje pakt.

Maak het steeds een beetje moeilijker door het speeltje beter te verstoppen. Help je hond door richting aan te geven met je hand als hij even het spoor kwijt is. Beloon als hij het heeft gevonden!

Voerspelletjes

Er zijn tal van spelletjes te bedenken waarbij je pup op zoek moet naar het brokje. Trek bij deze spelletjes de te gebruiken brokjes af van de dagelijkse hoeveel voeding om overgewicht te voorkomen. Of geef een deel van de maaltijd in de vorm van een spelletje.

Zo heb je voerballen; een bal met een kleine opening waar de brokjes uit vallen als je pup met de bal speelt. Deze kun je ook zelf maken van wc-rollen. Dit is een lichamelijke en geestelijke uitdaging voor je hond.

Trekspelletjes

Trekspelletjes kunnen in huis, mits je een goede ondergrond hebt voor je nog jonge hond. Hij mag niet uitglijden.

Wees terughoudend met trekspelletjes omdat deze belastend zijn voor het gebit en blessuregevoelig zijn. Beweeg dan ook nooit te ruw en vooral zijwaarts, om de hals en wervelkolom niet teveel te belasten.

Het voordeel van trekspelletjes is het aan kunnen leren van het commando 'los', dat in meer situaties van pas kan komen. Check voor alle regels rond trekspelletjes het LICG https://www.licg.nl/honden/spelen-met-de-hond/#trekspel


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…