Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

'Natuurlijk en graanvrij'; wat zegt dat eigenlijk?

'Natuurlijke voeding', 'graan'- of glutenvrij', 'met vlees'; termen die je veelvuldig terugziet op verpakkingen van hondenvoeding. Maar wat zeggen deze termen eigenlijk? Is 'natuurlijke voeding' bijvoorbeeld gezonder?

Natuurlijk?

FEIT OF FABEL: Natuurlijk is gezonder.

Fabel. Natuurlijk zegt niets over de kwaliteit van de voeding.

De term 'natuurlijk' in dierenvoeding betekent eigenlijk niets meer dan dat er niets aan toegevoegd is. Dat klinkt gezond. Maar de toevoeging van bepaalde vitaminen en mineralen is juist belangrijk om een voeding precies uit te balanceren en te beantwoorden aan de voedingsbehoeften van jouw hond.

Graanvrij?

Granen hebben een negatief imago bij hondeneigenaren. Dat is jammer want granen zitten boordevol eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, vezels en vitaminen.

FEIT OF FABEL: Graanvrij is ook koolhydraatvrij.

Fabel. In graanvrije voedingen worden vaak koolhydraatbronnen als aardappel, erwten of tapioca gebruikt. Men denkt onterecht dat koolhydraten slecht zijn. Koolhydraten zijn een goede energiebron, zodat eiwitten als bouwstof gebruikt kunnen worden.

Glutenvrij?

FEIT OF FABEL: Gluten zijn ongezond voor mijn hond.

Fabel. Als een hond een allergie heeft, wordt vaak gedacht dat dit komt door gluten. Gluten zijn de eiwitten van het graan en heel voedzaam voor jouw hond.

Honden hebben zelden een glutenintolerantie. Alleen bij de Ierse Setter kwam vroeger een erfelijke vorm van glutenallergie voor.

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 80% van de voedselallergieën bij honden en katten te wijten is aan vlees en slechts 10% aan granen.

'Met kip'?

FEIT OF FABEL: 'Met kip' betekent dat er voornamelijk kip in de voeding zit.

Fabel. Een voeding 'met kip' hoeft slechts 4 tot 14% kip bevatten. Op de verpakking worden de ingrediënten gerangschikt in volgorde van gewicht. Vers vlees bevat veel water en is daardoor zwaar. Water levert echter geen voedingsstoffen.

Royal Canin vermeldt daarom gedehydreerde eiwitten. Dit zijn vlees- en dierlijke bijproducten waaraan het vet en water onttrokken zijn. Dit geeft een eerlijker beeld van de inhoud.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…