Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn puberende hond luistert niet!

Wat is er toch met je pup aan de hand? Hij luisterde eerst zo braaf, speelde zo leuk met de buurhond en nu lijkt het wel of hij watjes in zijn oren heeft en gaat hij ineens anders om met soortgenoten. Welkom in de fase van de puberteit.

Consequent blijven

De puberteit begint bij honden als ze een maand of vijf oud zijn en kan een jaar of langer duren. Hun hormonen gieren door hun lijf en dat maakt dat ze zich anders kunnen gedragen dan voorheen.

Reuen kunnen zo van slag zijn van loopse teven dat ze hele dagen voor de deur piepen of ‘rijgedrag’ vertonen. De loopsheid bij vrouwtjes kan ook voor gedragsverandering zorgen. Dit is een goed moment om met je dierenarts te bespreken of een sterilisatie/castratie een goede optie is.

Spel of …?

Je pup gaat zijn grenzen verkennen: ‘hoe ver kan ik gaan?’. Consequent blijven is nu het toverwoord.

Ook wil je pup testen of hij sterker is dan zijn roedelgenoten, jouw gezin dus. Hij komt met zijn flostouw en daagt je uit om te spelen. Dat is prima, als jij maar regelmatig wint. Zo is het helder dat jij de sterkste bent en dus de baas blijft.

Trekt je pup zijn lip op tijdens het trekspelletje, dan is het tijd om te stoppen. Het spel slaat om in agressie en dat wil je niet aanmoedigen.

Contact met andere honden

‘Dat doet ie anders nooit’ is een veelgehoorde uitspraak, zeker van een eigenaar van een puberhond. Je pup is ineens veel fanatieker in zijn spel met soortgenoten en het mondt zelfs af en toe uit in ruzie. Zijn maatjes zijn concurrenten geworden.

Probeer te ontdekken wat jouw hond het leukst (bal, flostouw) of het lekkerst vindt en zorg dat je dat mee hebt tijdens de wandelingen. Hiermee roep je hem bij je als hij gedrag vertoont dat jij liever niet ziet.

Wanneer is de puberteit voorbij?

Wanneer deze fase voorbij is? Dat verschilt per hond. Maar gemiddeld duurt de puberteit - met ups en downs - ongeveer anderhalf jaar. De puberteit is bij sommige honden best een uitdagende fase. Het is misschien even doorbijten, maar met een consequente liefdevolle opvoeding, heb je daarna een maatje voor het leven…


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…