Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De socialisatie van mijn pup

Je pup bevindt zich midden in de belangrijke socialisatiefase die ongeveer tot de 14e week duurt. In deze fase leert hij omgaan met allerlei zaken die hij in zijn latere leven ook tegen gaat komen.

Nieuwe situaties

Je pup moet leren dat bijvoorbeeld verkeer, dierenarts, kinderen, andere dieren, hardere geluiden en een autoritje niet eng zijn. Dit doe je door hem - met mate - positief te laten wennen aan dit soort situaties. Weeg je pup bijvoorbeeld alleen even bij de dierenarts.

Je pup heeft tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. Plan daarom niet meer dan één activiteit per dag en houdt deze vrij kort.

Herhaal het bezoek aan nieuwe situaties om je pup er ook echt aan te laten wennen.

Kinderen

Zeker als je zelf geen kinderen hebt, is het belangrijk je pup wel goed te laten wennen aan deze kleine mensen. Kinderen zijn vaak wat luidruchtig en kunnen onverwachte bewegingen maken. Pups kunnen hiervan schrikken en zelfs angstig worden. Angstige honden kunnen agressie vertonen...

Laat je pup daarom af en toe met wat buurtkinderen spelen om hem zo een positieve associatie met kinderen te geven. Laat je pup nooit alleen met (kleine) kinderen en leer hen ook netjes om te gaan met je pup!

Andere honden

Je pup moet ook leren sociaal om te gaan met andere honden. Puppycursus is hier de perfecte leerschool voor. Je kunt dit ook doen met bekende honden waarvan je weet dat zij sociaal en goed gevaccineerd zijn. Jouw pup heeft nog niet al zijn vaccinaties gehad en daarom is het niet verstandig naar een algemeen losloopgebied te gaan.

Passeer je een onbekende hond, vraag de eigenaar dan hoe zijn hond is met pups. Zo weet je zeker of je je pup veilig kennis kunt laten maken met de hond.

Geschrokken

Is je pup een keertje flink geschrokken, zoek dan snel een vergelijkbare situatie op. Maak die leuk door je pup af te leiden met een brokje of een speeltje.

Schrok je pup bijvoorbeeld van rijdend verkeer, ga dan de volgende keer iets verder van de weg af staan. Hurk naast je pup en laat hem rustig observeren. Ga stap voor stap dichterbij.

Dit geldt ook voor een negatieve ervaring met een andere hond. Zoek op korte termijn een hond van hetzelfde ras op en zorg voor een positieve ervaring.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…