Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verzorg ik de vacht van mijn pup?

De meeste mensen kammen hun haar 's ochtends. Een hond heeft heel veel haar! Net als bij mensen heeft het ene haar meer aandacht nodig dan het andere. Hoe verzorg je de vacht van jouw pup het best?

Wennen aan borstels en kammen

Elke vacht heeft verzorging nodig. De één alleen meer dan de ander.

Hoe dan ook is het belangrijk dat je pup went aan de borstels en kammen die je gebruikt. Houd de eerste sessies kort en raak hem overal even zachtjes aan met de borstel. Stop als je ziet dat je pup er genoeg van heeft en houd het positief!

Borstel altijd met de haargroei mee en wees extra voorzichtig rond de kop: hier is je pup erg gevoelig.

Trimmer

Er zijn rassen wiens haren niet uitvallen (Waterhond, Labradoodle, Poedel) en zij moeten dus regelmatig naar de trimmer. Maar ook honden met een dikke ondervacht of lang haar kunnen ontzettend opknappen van een bezoek aan de trimmer.

Begin daarom vroeg met je pup te laten wennen aan een bezoek aan de trimsalon. Houd de eerste keer kort en alleen maar positief.

Extra aandacht

Sommige vachten hebben extra aandacht nodig om te voorkomen dat ze vervilten of klitten. Met name in de oksels en rond de oren kunnen haartjes vervilten.

Als dit gebeurt, ontwar de haartjes dan zachtjes en probeer niet te trekken. Dit doet de pup pijn!

Een ruwharige vacht moet geplukt worden. De ruwe dekharen vallen niet uit waardoor ondervacht niet weg kan. Deze moet er dus uitgeplukt worden.

Vraag je dierenarts of trimsalon welke attributen geschikt zijn voor de vacht van jouw hond.

Wassen

Eigenlijk hoeft een hond niet vaak in bad, maar ja, soms is je pup toch echt heel vies. Probeer dan eerst het vuil er af te krijgen met een borstel of alleen water. Is dit niet voldoende, gebruik dan hondenshampoo. Mensenshampoo tast de talglaag van zijn huid aan. Deze laag is belangrijk voor het soepel houden van de huid en beschermt tegen uitdroging en infecties.

Droog je hond na het wassen goed af en laat hem verder opdrogen in een ruimte waar het warm is. Je hond krijgt het snel koud!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…