Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe beloon ik goed gedrag van mijn pup?

Met een beloning bevestig je het goede gedrag van je pup en zo leert hij elke dag een beetje meer. Een beloning is iets dat je pup leuk of lekker vindt. Dit kan een spelletje zijn of een brokje.

Onderdeel van de voeding

De meeste mensen belonen met iets lekkers. Maar wist je dat een kleine snack veel extra calorieën betekent voor je pup? Zo staat een blokje kaas gelijk aan twee donuts voor een mens!

Wees dus terughoudend met het geven van tussendoortjes: het kan overgewicht veroorzaken. Overgewicht vergroot het risico op gewrichtsproblemen en kan huid- en/of vachtproblemen of suikerziekte veroorzaken.

Zorg dat je ook beloningsbrokjes van de eigen voeding in mindering brengt op zijn dagelijkse maaltijd.

Verantwoord belonen

Wees voorzichtig met het geven van beloningen anders dan de eigen voeding. Deze hebben een andere samenstelling dan de speciale puppyvoeding en kunnen invloed hebben op de gezondheid van je pup.

Zo moet je voorkomen dat pups van grote rassen teveel calcium binnen krijgen. Dit kan de skeletontwikkeling nadelig beïnvloeden.

Het spijsverteringsstelsel van je pup is nog kwetsbaar en kan van streek raken van beloningen anders dan de eigen voeding.

Eigen brok of knuffel

Dus wil je geen risico lopen? Beloon je pup dan met brokjes van zijn eigen voeding. Een andere manier van belonen is natuurlijk ook een optie. Ga in dat geval op zoek naar datgene dat je pup het allerleukst vindt. Dus een balletje, flostouw of juist een knuffel of een lief woordje. Beloon goed gedrag met een kort spelmoment, een aai of een uitbundige 'goedzo!'

Variatie helpt!

Laat je pup niet steeds werken voor dezelfde beloningen. Wissel een voedingsbeloning af met een aai of een vriendelijk woord. Dit houdt hem gemotiveerd te werken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…