Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe verzorg ik het gebit van mijn pup?

Een gebit van een hond heeft altijd extra verzorging nodig en hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Laat je pup dus snel wennen aan tandenpoetsen!

Van melkgebit naar volwassen gebit

Je pup wordt zonder tanden geboren. Zo'n 2-3 weken na zijn geboorte krijgt hij zijn eerste melktanden. Als je pup 12 weken is, is zijn melkgebit compleet.

Het wisselen begint als hij zo'n drie maanden is. Als je pup zo'n 7 maanden oud is, zou hij uitgewisseld moeten zijn. Uiteindelijk heeft je hond 42 tanden en kiezen!

Probeer dagelijks even kort bezig te zijn met het gebit van je pup. Dan went hij vast en dit maakt het makkelijker om straks het volwassen gebit goed schoon te houden.

Tandplak en de gevolgen

Je pup kan last krijgen van tandplak wanneer hij vaste voeding begint te eten. Tandplak is een ophoping van bacteriën en voedselresten op de tanden.

Verwijder je deze tandplak niet, dan kan de tandplak binnen 24 uur tandsteen worden. Tandsteen kan nare ontstekingen aan het tandvlees veroorzaken. In het ergste geval kan hij zijn tanden zelfs verliezen. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen.

Tandenpoetsen

Met tandenpoetsen kun je de tandplak goed verwijderen. Een speciale tandenborstel en tandpasta kun je bij de dierenarts krijgen. Je kunt al beginnen met poetsen zodra het melkgebit (bijna) compleet is.

Als je tandplak en -steen echt wilt voorkomen, behoort het tandenpoetsen echt tot de dagelijkse verzorging van je hond. Probeer het in te passen in het vaste dagritme van de hond en maak er een leuk spelletje van!

Lees meer over de verschillende vormen brokken van ROYAL CANIN® [link]

Hoe poets ik de tanden van mijn pup?

Laat je pup rustig wennen aan het feit dat je aan zijn gebit zit. Bouw dit rustig op door eerst even zijn bekje open te doen en direct te stoppen. Beloon als hij dit rustig toe staat.

Oefen dit een paar keer en begin dan de tanden te wrijven met een doekje. Dit voelt wat prettiger dan een tandenborstel, maar is minder effectief. Als ook dit goed gaat, kun je voorzichtig de tandenborstel pakken. Laat je hond er even aan ruiken en zien wat het is.

Begin dan rustig en voorzichtig met poetsen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…