Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft mijn pup een gezond gewicht?

Kleine honden worden groot. Maar hoe weet je nu of hij niet net iets te zwaar is? Wat is het ideale gewicht voor jouw pup?

Groeien maar niet dik worden

Je pup groeit elke dag. Maar hij moet natuurlijk niet dik worden. Het ideale gewicht voor jouw pup is afhankelijk van het ras.

Kleine honden (zoals een Chihuahua) mogen als ze drie maanden oud zijn ongeveer de helft van hun eindgewicht wegen. Voor grote rassen (zoals een Sint Bernard) is dat nog maar een kwart van hun uiteindelijke gewicht. Kleine rassen zijn namelijk uitgegroeid zijn als ze ongeveer 8 maanden oud zijn en grote soortgenoten pas als ze 2 jaar zijn!

Gevaren van overgewicht

Overgewicht is ongezond. Niet alleen voor volwassen honden, maar ook zeker voor pups! Zij zijn nog volop in de groei en een teveel aan lichaamsgewicht kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Risico's van overgewicht zijn onder andere:

- hart- en ademhalingsproblemen
- bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
- suikerziekte
- slechte huid- en vachtconditie

Hoe herken je overgewicht?

Een goede manier om te checken of je pup overgewicht heeft, is door met een vlakke hand zacht over de zijkant van de borstkas te strijken en zijn ribben te voelen. Als je de ribben niet of met moeite kunt voelen, is je pup te zwaar.

Ook als je merkt dat je pup sneller moe wordt van spelen of als je de indruk hebt dat je pup het al heel snel warm heeft, kunnen dat signalen van overgewicht zijn.

Weeg je pup regelmatig en vraag de dierenarts wat een gezond gewicht is voor jouw hond.

Gezond gewicht behouden

Als je pup netjes op gewicht is, wil je dat natuurlijk graag zo houden. Weeg daarom elke maaltijd af met een weegschaal of een maatbeker. Breng beloningen in mindering op de maaltijd.

Bewegen is gezond maar met mate! Voorkom overbelasting; botten en spieren zijn nog volop in ontwikkeling. Gemiddeld mag een pup vijf minuten per maand dat hij oud is wandelen. Heeft je pup nog veel energie, wandel dan kort door. Gaat hij liggen of wil hij niet lopen, dan is hij moe. Ga dan direct naar huis.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…