Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke verzorging heeft mijn pup nodig?

Je pup moet natuurlijk goed eten, uitgelaten worden en veel liefde krijgen. Maar vergeet je z'n vacht niet te borstelen, zijn nagels bij te houden, tanden te poetsen en zijn ogen en oren netjes schoon te houden?

Vachtverzorging

Elke vacht heeft verzorging nodig. Een langharige vacht vaak meer dan een kortharige. De frequentie verschilt per ras en per hond. [ZIE ARTIKEL VACHTVERZORGING]

Je pup borstelen verwijdert dode haren en helpt zijn vacht 'ademen' waardoor hij een gezonde huid houdt.

Je pup moet het borstelen fijn gaan vinden om hem stil te laten zitten. Houd daarom de eerste sessies kort en raak hem overal even zachtjes aan met de borstel. Stop als je ziet dat je pup er genoeg van heeft en houd het
positief!

Gebitsverzorging

Tanden poetsen behoort tot de dagelijkse verzorging. Het is daarom verstandig je pup zo snel mogelijk aan tanden poetsen te laten wennen. Koop hiervoor een geschikte tandenborstel en speciale tandpasta en bouw het poetsen rustig op.

Bij kleinere honden is gebitsverzorging extra belangrijk. Dit omdat hun tandjes vaak wat groter zijn in verhouding tot hun kaak en dus dichter op elkaar staan.

Met goede gebitsverzorging kun je tandplak, -steen en mogelijke vervelende gevolgen helpen voorkomen.

Nagels knippen

Bij de meeste pups hoeven de nagels niet geknipt te worden; deze slijten vanzelf tijdens het wandelen. Als je de nagels tijdens het lopen hoort op de vloer, zijn ze mogelijk toch iets te lang.

Gebruik een speciale nagelknipper en duw de nagel zachtjes met je duim naar buiten. Voorkom dat je de nagel te kort knipt! Dat doet flink pijn en bloedt hevig.

Sommige rassen hebben een vijfde teen aan de binnenkant van de poot, de 'hubertusklauw'. Deze nagel slijt niet en moet wel geknipt worden.

Ogen en oren

Check ook regelmatig of de ogen en oren schoon zijn. Ogen en oren kun je schoonmaken met wat lauwwarm water.

Vooral bij rassen met lange oren (Cocker Spaniël) moeten de oren regelmatig geïnspecteerd worden. Het oorkanaal moet mooi schoon en droog zijn. Is dat niet het geval, raadpleeg dan je dierenarts.

Weet je niet precies hoe je nagels moet knippen of oren en ogen schoon kunt maken, ga dan even langs bij je dierenarts en vraag om een demonstratie!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…