Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De weerstand en spijsvertering van jouw pup

De weerstand en het spijsverteringsstelsel van je kleine pup zijn in de eerste maanden van zijn leven nog volop in ontwikkeling. Dit maakt hem kwetsbaar. Houd hier voldoende rekening mee bij je keuze voor zijn voeding.

Afweersysteem in een dip

Je pup krijgt na zijn geboorte antistoffen van zijn moeder via de eerste moedermelk. Deze antistoffen nemen langzaam af. Tegelijkertijd bouwt je pup zijn eigen weerstand op, ondersteund door vaccinaties.

Tussen de 4e en de 12e week heeft je pup een 'dipje' in zijn afweer; het zogenoemde 'immuniteitsgat'. Zelf maakt hij nog onvoldoende antistoffen aan om zich goed te beschermen en de afweerstoffen die hij van zijn moeder kreeg zijn juist flink afgenomen. Je pup is dus extra kwetsbaar!

De basis voor zijn weerstand

Antistoffen zijn een belangrijke basis voor de weerstand van je pup, maar de werking van zijn darmstelsel is net zo belangrijk. Zijn darmen nemen namelijk de goede voedingsstoffen uit zijn voeding op. Daarnaast blokkeren de darmen slechte bacteriën en voeren deze af.

Het darmstelsel van je pup is extra gevoelig doordat het nog volop in ontwikkeling is. Raakt de darmwand geïrriteerd, dan gaat zijn weerstand ook meteen achteruit. Ondersteun het darmstelsel daarom zo goed mogelijk.

Welkome steun

Goede puppyvoeding ondersteunt de darmen van je pup op verschillende manieren. Goede voeding heeft bijvoorbeeld een hoog energiegehalte. Je kunt hierdoor kleinere porties geven, zodat je het kwetsbare maagdarmkanaal zo min mogelijk belast.

Ook makkelijk te verteren eiwitten van een goede kwaliteit helpen je pup niet alleen groeien, maar belasten zijn darmen minimaal. Daarnaast bevat gezonde voeding prebiotica (meestal bepaalde koolhydraten) die de darmflora ondersteunen.

Wisselen van puppyvoeding

Het is belangrijk om zo min mogelijk van puppyvoeding te wisselen. Alle plotselinge veranderingen kunnen namelijk zorgen voor problemen met de darmen en de ontlasting.

Wil je of moet je toch van puppyvoeding veranderen, doe dit dan geleidelijk. Lees hier meer over in het artikel 'Van puppyvoeding veranderen in 7 dagen'. Ook als je pup eenmaal volwassen is, blijft het belangrijk om altijd geleidelijk aan van voeding te wisselen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…