Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Een nieuwe pup? Laat hem zich thuisvoelen

Daar is je hij dan. Je kleine pup. Groot feest natuurlijk, maar voor je pup is het best een overgang; hij heeft net het nest verlaten en zal even moeten wennen aan zijn nieuwe thuis en huisgenoten! Jij kunt hem daar bij helpen.

Eigen plek

Het is belangrijk dat je pup vanaf het eerste moment een eigen plek heeft. Dit kan een mand of bench zijn. Zorg dat deze op een rustige plaats in huis staat, waar niet constant huisgenoten langslopen. Een pup heeft veel slaap nodig en dat wordt lastig als hij steeds wordt afgeleid.

Heb je kinderen, zorg dan dat zij ook weten dat als de pup op zijn eigen plek ligt, hij met rust gelaten moet worden. Het is zijn veilige, rustige haven.

Eerste nachten

De eerste nachten alleen slapen is best een grote overgang voor een pup. Hij kan daarom gaan protesteren als jij gaat slapen. Kijk het janken van de pup even aan. Houdt het op, dan is het goed. Blijft je pup janken en wordt hij onrustiger, kan dit duiden op (verlatings-)angst.

Overweeg in dat geval de eerste nachten in de buurt te slapen (pup in bench mee naar slaapkamer of jij bij de pup). Stel je pup gerust als hij zich alleen voelt en bouw de afstand rustig op.

Eetgewoonten

De meeste pups krijgen wat voer mee van de fokker. Het is verstandig je pup de eerste dagen dezelfde voeding te geven. Wisselen van voeding kan de darmen van streek brengen en dit levert onnodig stress op. Verander pas van voeding na een paar dagen, als je pup een beetje gewend is.

Creëer een rustige etensplek. Laat hem wennen aan jouw aanwezigheid tijdens het eten door - af en toe - zijn maaltijd in kleine porties te geven en zijn bakje telkens bij te vullen.

Speelmomenten

Honden hebben behoefte aan interactie met de baas. Bouw verdeeld over de dag speelmomenten in.

Zorg voor veilig speelgoed en wees voorzichtig met trek- en balspellen. Houd de speelmomenten kort. Te lang spelen is niet gezond voor het skelet van je pup dat in deze fase ontzettend hard groeit.

Denk ook eens aan snuffelspelletjes (hersenwerk), waarbij je je pup uitdaagt op zoek te gaan naar een brokje of een speeltje. Voorkom frustratie bij je pup. Begin makkelijk en bouw het langzaam op.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…