Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Rust en regelmaat, je pup vaart er wel bij

Het socialiseren van je pup, hem kennis laten maken met de wereld, is belangrijk. Maar rust en regelmaat is zo mogelijk nóg belangrijker. Rust om nieuwe indrukken te verwerken en regelmaat zodat hij weet wat er van hem verlangd wordt.

Voldoende rust

Een pup lijkt tomeloze energie te hebben. Toch heeft zo'n kleintje heel veel slaap nodig, wel 18-20 per etmaal (24 uur). Tijdens de rustperiodes verwerkt hij de indrukken van de dag en kan hij zijn energie gebruiken om te groeien!

Het is dus aan jou als baas om je pup af en toe verplicht te laten rusten. Pups raken makkelijk overprikkeld waardoor het lijkt alsof ze nog lang niet moe zijn. Als je je pup dan toch even in zijn bench zet, zul je zien dat hij vaak toch in slaap valt.

Regelmaat

Regelmaat helpt jou je pup op te voeden. Als hij elke dag op hetzelfde tijdstip eten krijgt, uitgelaten wordt, er met hem gespeeld wordt, helpt dat je pup op gezette tijden te rusten.

Maak afspraken met alle gezinsleden over het tijdstip van eten en spreek ook af dat als de pup in zijn bench of mand ligt, hij met rust gelaten wordt. Creeër de slaapplek op een rustige plek in huis, waar niet constant mensen langs lopen. Dit helpt hem zijn rust te vinden.

Bewegen

Natuurlijk heeft je pup ook wel voldoende beweging nodig. Dit kan door te wandelen, te spelen met een soortgenoot of met jou. Hou de bewegingsmomenten kort. Je pup is nog vol in de groei en te lang wandelen of spelen kan belastend zijn voor zijn skelet en spieren.

Hoe lang je pup mag bewegen is afhankelijk van het ras, de grootte, leeftijd en conditie. Vraag eventueel advies bij je dierenarts als je het niet precies weet. Gemiddeld wordt vijf minuten per maand dat de pup oud is aangehouden.

Duidelijkheid

Een hond heeft vaak maar één echte baas en dat is meestal degene die het meest met de pup onderneemt. Dat neemt niet weg dat de pup ook moet leren te luisteren naar de andere gezinsleden.

Maak het de pup niet moeilijker dan het al is en zorg dat je met het hele gezin dezelfde commando's aanleert (af of lig, naast of volg). Spreek af of de pup wel of niet op de bank mag, waar hij moet liggen tijdens het eten en of hij moet zitten tijdens het aanlijnen. Zo voorkom je verwarring.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…