Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe leer ik mijn hond met kinderen omgaan?

Tussen honden en kinderen bestaat vaak een speciale chemie; ze spelen graag samen en soms ontstaat er een hechte vertrouwensband. Voor een fijne relatie is het belangrijk dat je pup en je kind goed en respectvol met elkaar omgaan

Positieve invloed van de hond

De aanwezigheid van een hond heeft vaak een hele positieve invloed op kinderen. Zo leren ze omgaan met levende wezens: dat een dier blij wordt van gezelschap, pijn voelt, maar ook dat hij zorg en een veilige omgeving nodig heeft.

Het spelen met de hond prikkelt de fantasie van kinderen waardoor zij vindingrijker en socialer worden. De zorg voor het dier vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel en discipline; de hond moet tenslotte op vaste tijden worden uitgelaten en eten krijgen.

Veilige relatie tussen hond en kind

De verleiding om de hele dag met de pup te spelen is groot. Toch moet je kind leren dat de jonge hond ook rust nodig heeft. Tijdens het slapen groeit je pup en verwerkt hij nieuwe indrukken. Als de hond wegloopt, aan zijn bek likt of gaapt, is het tijd dat hij naar zijn mand gaat, waar je kind hem ook echt met rust laat. Wees extra alert met druk spelende vriendjes; de hond kan het spel als bedreiging zien en je kind willen beschermen. Zo voorkom je ongewenste situaties, zoals een bijtincident.

Rust tijdens het eten

En hoe ga je om met eetmomenten? De hond kan heel goed leren dat als je kind iets eet, hij niet in de buurt mag zijn. De kans van slagen van deze opvoedingstip is uiteraard groter als je kind niet stiekem die boterham met leverpastei aan de hond voert als hij of zij geen trek meer heeft…

En omgekeerd geldt natuurlijk ook; als de pup zijn voeding of een botje krijgt, kan je kind hem even rustig laten eten.

Knuffelen met elkaar

Is je kind een echte knuffelkont? Kijk dan goed of de pup die knuffels waardeert. De ene hond vindt een aanraking nu eenmaal fijner dan de andere. Sowieso kun je je kind leren de hond liever niet op zijn kop te aaien, maar op zijn borst of rug. Omhelzingen ervaren de meeste honden als een houdgreep en worden vaak niet zo gewaardeerd.

Laat je kind liever niet alleen met de pup en voorkom een nare ervaring voor hond en/of kind. Positief contact versterkt de band tussen de twee.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…