Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan ik onbezorgd met mijn pup naar buiten?

Je wilt je pup natuurlijk heerlijk laten genieten van het buiten zijn. Zo leert hij nieuwe dingen en is hij later niet bang. Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, voordat hij - verder dan de tuin - naar buiten gaat.

Socialisatie

In de eerste weken dat je pup bij je is, is het belangrijk dat je hem kennis laat maken met zaken die hij in zijn latere leven ook tegen gaat komen. Dus contact met andere (sociale) honden, kinderen, openbaar vervoer, een autoritje en andere dieren (bv. kinderboerderij).

Het is juist goed om je pup regelmatig kort mee naar buiten te nemen. Maar stel hem met mate bloot aan nieuwe indrukken. Dus plan maximaal één nieuwe activiteit per dag; je pup heeft tijd nodig om de indrukken te verwerken.

Vaccinaties

Zorg wel dat je pup tijdig gevaccineerd is voor je hem in contact brengt met andere honden en dieren. Als je (nog) geen inentingen hebt gehaald, is de pup bevattelijk voor besmettelijke en soms gevaarlijke ziektes, zoals parvo, ziekte van Weil of kennelhoest.

Nu je buiten komt met je pup, loopt hij ook kans parasieten zoals wormen, vlooien en teken op te pikken. Zorg dus dat je je pup tijdig (preventief) behandelt. Vraag je dierenarts om het juiste middel.

Gevaarlijke zaken

Je pup ontdekt alles met zijn bek. Als je voor het eerst met je pup naar buiten gaat, zul je verbaast zijn over de hoeveelheid gevaarlijke zaken die je tegenkomt op straat: peuken, afval, voedsel, stokjes, giftige planten.

Je pup weet nog niet wat hij wel en niet in zijn bek kan stoppen en/of op kan eten. Wees alert op giftige planten. Even spelen met een giftig blaadje kan al gevaarlijk zijn. Op licg.nl vindt je een lijst met giftige planten.

Tips

- Laat je pup niet loslopen of alleen in een afgesloten losloopgebied, waar hij niet weg kan lopen.
- Laat je pup niet te lang met andere honden spelen. Dit is slecht voor zijn nog kwetsbare skelet dat nog volop in de groei is.
- Neem een favoriet speeltje mee waarmee je goed gedrag kunt belonen met een kort spelmoment.
- Gebruik het speeltje om te ruilen voor iets dat hij ongewild van straat pakt.
- Gaat je pup liggen of wil hij niet meer lopen, ga dan naar huis. Hij is waarschijnlijk moe.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…