Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Jij en je hond in de rangorde

Omdat je hond van nature een groepsdier is, bekijkt en begrijpt hij de wereld om zich heen vanuit een rangorde. De rangorde bepaalt de onderlinge verhouding tussen alle leden van een groep; wie leidt en wie volgt.

Leidinggeven

Je huishouden lijkt op de roedel waar je hond van nature gewend is in te leven. Je hond heeft zijn eigen plaats in de hiërarchie van je huishouden. Hij is hier niet de baas. Jij bent de leider.
Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van je hond zal hij misschien proberen je grenzen op te zoeken. Dit is natuurlijk gedrag, maar het is belangrijk dat je hem geen grenzen laat overschrijden. Duidelijkheid, consistentie en geduld tonen je hond dat je een sterke leider bent die hij kan vertrouwen.

Corrigeer hem consistent wanneer hij niet luistert. Sla hem hierbij nooit! Agressie zorgt niet voor het juiste overwicht, maar creëert angst en verpest de relatie met je hond.

Kijk ook kritisch naar de een-op-eenrelatie tussen jou en je hond. Is die bijvoorbeeld niet te hecht? Als je over de hele linie te veel toelaat of je hond té erg verwend, kan hij jou en/of andere huisgenoten als lager in de rangorde gaan zien en dominant gedrag gaan vertonen.

Je kinderen de baas

Hoe je hond de kinderen ziet hangt af van zijn eigen karakter, hoe de kinderen met hem omgaan, en hoe hij jou in relatie tot de kinderen ziet. Ben jij een sterke leider dan zal hij dit leiderschap waarschijnlijk ook van je kinderen accepteren.

Begeleid je kinderen goed in hoe ze je hond moeten leiden en laat kinderen liever niet je hond uitlaten. In onverwachte situaties heeft een jong kind onvoldoende overwicht of kracht om je hond onder controle te houden of te beschermen.

Honden onderling

Ook tussen honden onderling is er altijd een rangorde. Factoren als kracht, leeftijd, karakter, gedrag, de situatie, en wie er nieuw is in de groep, bepalen de rangorde. Deze hiërarchie is natuurlijk en kun je beter niet verstoren. Maar wanneer een of meerdere honden agressie tonen moet je uiteraard wel ingrijpen.

Is er sprake van dominantie en agressie tussen je eigen honden onderling, dan is het verstandig om de hulp van een hondengedragsdeskundige in te roepen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…