Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Voorkom dat je pup te zwaar wordt.

Schattig hè, dat puppyvet op zijn buikje? Je pup zit eerst nog ruim in zijn vel en oogt een beetje lobbig. Naar mate hij groeit zal hij gespierder worden en juist wat minder vet hebben. Een goede conditie is essentieel voor een goede gezondheid.

Hoe herken je overgewicht?

Met behulp van de bodyscorekaart kun je bekijken of jouw pup te zwaar wordt. Bekijk kritisch hoe de conditie van jouw hond is en beoordeel of hij goed op gewicht is, te licht of te zwaar.

Een andere goede manier om te checken of je pup overgewicht heeft, is door met een vlakke hand zacht over de zijkant van de borstkas te strijken en zijn ribben te voelen. Als je de ribben niet of met moeite kunt voelen, is je pup te zwaar.

Twijfel je, vraag dan advies aan je dierenarts.

Gevaren van overgewicht

Overgewicht is niet gezond. Zijn leven wordt verkort en hij krijgt sneller last van aandoeningen en infecties. Een pup met overgewicht voelt zich minder fijn, kan minder goed tegen hitte en heeft minder energie om te spelen en bewegen.

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

- gewrichtsaandoeningen
- verminderd uithoudingsvermogen
- leveraandoeningen
- suikerziekte
- slechte huid- en vachtconditie
- verminderde weerstand
- hart- en ademhalingsproblemen

Voorkomen van overgewicht

Wil je voorkomen dat je pup te zwaar wordt, wees dan terughoudend met tussendoortjes. Natuurlijk mag je je pup best eens een beloning geven voor goed gedrag. Maar breng dat in mindering op zijn dagelijkse voeding en beloon ook eens met een aai.

Bewegen is ook belangrijk maar met mate! Teveel beweging kan schadelijk zijn voor de botten en gewrichten die de komende maanden volop in de groei zijn.

Pas de voeding aan na een sterilisatie/castratie wegens veranderde hormoonhuishouding.

Toch iets te zwaar?

Wordt je pup naar verloop van tijd ondanks alle maatregelen toch te zwaar?
Ga dan niet ineens de maaltijdporties halveren of hem een uur naast de fiets laten rennen. Dit is een ongezonde manier van gewicht verliezen. Als je pup te zwaar is, ga dan naar de dierenarts. Deze kan de oorzaak achterhalen en/of dieetvoeding aan je pup voorschrijven.

Tips:
- Voorkom bedelgedrag door je pup nooit iets van tafel of uit de keuken te geven.
- Geef tussendoortjes op gezette tijden en volgens afspraak.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…