Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe voed ik mijn pup consequent op?

Een goede relatie tussen jou, je pup en de rest van de wereld begint met een goede opvoeding. Als je pup weet wat wel en niet mag, goed luistert en geen onnodige angst of stress ervaart, zal hij zich tot een gezonde en blije hond ontwikkelen.

Positieve associatie

Een belangrijke regel in de opvoeding is: Sla je pup nooit!
En schreeuw ook nooit tegen hem. Houd als stelregel dat alle opvoedingsmethodes en correcties die voor stress, angst en/of pijn zorgen zeer onwenselijk en vaak ook verboden zijn!

Goed gedrag belonen is de enige juiste opvoedingsmethode. Je maakt daarbij gebruik van positieve associaties. Je pup leert zo al heel snel dat zijn goede gedrag hem iets leuks oplevert: Komt hij naar je toe wanneer je zijn naam roept, dan krijgt hij een aai.

Duidelijkheid, consistentie en geduld

Tegelijkertijd mag je je pup natuurlijk corrigeren wanneer hij iets doet wat niet mag. Doe dit met een krachtig uitgesproken 'nee!'. Kauwt hij bijvoorbeeld op iets waar hij niet op mag kauwen, pak dit dan rustig van hem af en/of duw hem zachtjes van het voorwerp weg, terwijl je 'nee' zegt.
Corrigeer je pup altijd meteen bij het ongewenste gedrag. Zo kan hij de correctie goed aan het gedrag koppelen. Het heeft geen zin om je pup te straffen voor iets dat hij kapotmaakte tijdens je afwezigheid.

Wil je niet dat je pup bedelt terwijl je aan tafel zit, stop hem dan ook nooit stiekem toch wat toe. Dit zorgt anders voor verwarring. Je hebt het dan aan jezelf te danken als hij blijft bedelen.

In de volgende artikelen kun je meer lezen over andere belangrijke onderwerpen in de opvoeding van je puppy:

Hoe maak ik mijn pup zindelijk
Je hond aan de lijn
Je pup leren alleen te blijven

Hulp bij opvoeding en training

Weet je je geen raad met het onstuimige karakter van je pup of lijkt het belonen van goed gedrag maar niet te werken? Een goede puppycursus biedt je hulp bij de opvoeding en training. Maar ook als de opvoeding van je pup geen grote uitdaging is, kunnen jullie allebei veel leren van zo'n cursus, die jullie band ook nog eens versterkt.
Op een goede hondenschool werk je samen met een trainer op een verantwoorde manier aan de opvoeding van je pup. En de training is niet alleen nuttig, maar ook leuk!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…