Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Vlooien bij je hond - vervelend en ongezond!

Denk je aan vlooien, dan denk je aan kriebel en jeuk. Maar dit is niet het enige dat ze veroorzaken. Ze brengen de gezondheid van je hond in gevaar. Voorkom daarom dat je hond vlooien krijgt of behandel hem snel wanneer hij ze toch blijkt te hebben.

Oh nee, een vlo...

Een vlo is een kleine, bloedzuigende parasiet die voor veel ellende kan zorgen. Je hond kan vlooien krijgen van andere dieren, van een onhygiënische ruimte, maar ook van jou!

Heeft een vlo bijvoorbeeld ergens buitenshuis kans gezien om op je jas te springen, dan neem je hem eenvoudig mee naar huis en dus naar je hond.

Controleer zijn vacht daarom regelmatig met een speciaal kammetje op vlooien en vlooienuitwerpselen (zwarte korreltjes). En behandel hem preventief met een antivlooienmiddel.

Voorkomen en behandelen

Je hond zelf kun je onder andere behandelen met een antivlooienmiddel in de vorm van een tablet of pipetjes voor in de nek. Maar het is ook belangrijk om de omgeving vlovrij te maken en te houden.

Stofzuig zo vaak mogelijk in alle hoeken en gaten van je huis en neem hierbij ook alle spullen van je hond (dekentjes e.d.) mee. Behandel ook je huis met speciale antivlooiensprays.

Informeer bij de dierenarts naar alle middelen die het meest geschikt zijn voor jouw hond.

Vervelende gevolgen

Negeer je (het risico op) vlooien dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je hond:

VLOOIENALLERGIE - Sommige honden zijn allergisch voor (het speeksel van) vlooien. Eén vlo kan dan al zorgen voor heftige jeuk en een enorm rode, geïrriteerde huid. Doordat je hond zich vervolgens buitensporig veel krabt, kunnen er wondjes ontstaan die kunnen ontsteken.

ZIEKTES - Vlooien kunnen besmettelijke ziektes overbrengen doordat ze bacteriën en virussen met zich meedragen.

Wormen en teken

Als je hond een vlo binnenkrijgt, loopt hij het risico om een lintworm te krijgen. Veel vlooien dragen namelijk eitjes van de lintworm in zich. Ontworm je hond daarom ook regelmatig.

Daarnaast loopt je hond nog de kans op tekenbeten. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om een antivlomiddel te geven dat ook direct beschermt tegen teken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…