Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe help ik mijn pup zindelijk worden?

Wat is het leuk hè, zo’n kleine pup in huis. Alleen die 'ongelukjes' op je vloer… Daar wil je graag snel van af. Hoe leer je een pup dat hij zijn behoeften buiten moet doen en niet op het vloerkleed in de kamer?

Intensieve begeleiding

Het zindelijk maken van een pup hoeft geen lastige klus te zijn, het kan wel een intensieve zijn. Vanaf het moment dat de pup bij jou woont, is het belangrijk hem te laten weten dat er buiten geplast en gepoept wordt.

Een bench kan hierbij helpen. Een pup slaapt liever niet in een vies bed en zal daarom proberen zijn nest schoon te houden. Als je hem even niet in de gaten kunt houden, kun je hem in de bench zetten. Doe dit niet te vaak, de bench moet een fijne plek zijn voor je pup, geen hok!

Signalen dat je pup iets moet doen

Het is belangrijk om je pup direct buiten te zetten zodra je het vermoeden hebt dat hij iets moet doen. Hoe minder het in huis gebeurt, hoe sneller hij begrijpt dat hij buiten moet plassen.

Hoe zie je dat je pup iets moet doen? Als hij rondjes loopt en op de grond snuffelt is het tijd voor actie! Neem je pup direct mee naar buiten, zodra je dit ziet. Ga, ook als het net te laat is, evengoed naar buiten. Dit geeft een duidelijk signaal naar je pup dat hij het buiten moet doen en niet binnen.

Zo help je je pup zindelijk te worden:

- Laat je pup elke twee uur uit
- Even naar buiten voor en na het eten
- Naar buiten voor en na het slapen
- Zet ’s nachts een wekker, je pup redt het nog geen hele nacht om zijn plas op te houden

Zodra hij dan buiten plast of poept, beloon je dat met een knuffel, spelmoment of brokje (trek dit af van de dagelijkse portie). Zo wordt het buiten plassen een klein feestje!

Je pup straffen als het een keertje mis gaat, heeft geen zin. Hij legt de link niet tussen de plas en een boos baasje.

Plassen vóór de wandeling

Lekker naar buiten en wandelen met je pup is natuurlijk leuk. Dat vindt je pup ook! Daarom is het belangrijk dat hij eerst zijn behoefte doet en pas daarna speelt. Als je namelijk direct naar huis gaat als hij zijn behoeften heeft gedaan, leert je pup: ‘plassen = naar huis gaan’. Een hond is slim genoeg om zijn plas op te houden als hij geen zin heeft om naar huis te gaan...

Succes met deze eerste training. De meeste hondjes zijn zindelijk als ze ongeveer 12 of 13 weken oud zijn!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…