Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn hond eet poep!

Veel honden doen zich helaas tegoed aan hun eigen uitwerpselen of die van andere dieren. Hoewel het daarom misschien 'normaal' lijkt is het dat niet. Waarom honden poep eten is niet altijd duidelijk. Er kunnen verschillende oorzaken of redenen zijn.

Fysieke behoefte

De geur en smaak van onverteerde voedingsstoffen maken ontlasting aantrekkelijk voor je hond. Toch zou hij, bij voldoende voedzame kwaliteitsvoeding, geen behoefte moeten hebben om poep te eten.
Waarom veel honden dit dan tóch doen is niet helemaal duidelijk.
Een aandoening die de eetlust sterk verhoogt zou de oorzaak kunnen zijn, maar de oorzaak kan ook zitten in een tekort aan goed verteerbare voeding of een verteringsprobleem.
Raadpleeg daarom altijd de dierenarts als je hond ontlasting eet.

Kopieergedrag

Toen je hond nog in het nest bij zijn nestgenootjes en moeder zat, zorgde zijn moeder er tijdens de zoogperiode altijd voor dat het nest schoon bleef. Dit deed ze door de ontlasting van haar pups op te eten.
Het kan dat je hond dit gedrag simpelweg gekopieerd heeft van zijn moeder.
Blijkt dit aangeleerde gedrag een hardnekkig probleem, raadpleeg dan zeker een hondengedragsdeskundige. Zorg er zelf voor dat je hond voldoende afleiding krijgt en daardoor de ontlasting links laat liggen.

Lekker, ik krijg aandacht!

Als je hond eenmaal een keer ontlasting heeft gegeten, dan weet hij dat hij zeker een reactie van je krijgt: 'Niet doen!' of 'Bah!'. En negatieve aandacht is ook aandacht. Het kan dus zijn dat je hond ontlasting eet om je aandacht te krijgen! Zorg er daarom voor dat jullie blokje om geen routine wordt, maar dat je je hond altijd voldoende afleiding, aandacht en affectie geeft. Dan heeft hij geen reden en geen tijd meer om ontlasting te eten.

Wat kun je verder zelf doen

Je kunt de spijsvertering van je hond een handje helpen door over te stappen op hoog verteerbare voeding. Ook kun je de dagelijkse porties voeding verkleinen of ze verdelen over meerdere kleine maaltijden per dag.

Vermijd hondenuitlaatplekken of houd je hond daar aangelijnd. Het is echt belangrijk om te voorkomen dat je hond de uitwerpselen van andere dieren eet. Het is namelijk niet alleen vies, maar ook gevaarlijk. In de ontlasting kunnen ziektekiemen en resten van medicatie zitten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…