Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe ga je om met je loopse hond?

Teefjes kunnen vanaf een maand of zes loops worden, afhankelijk van de grootte en het ras. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen rondom de loopsheid, om te zorgen dat je teefje en jij deze periode goed doorkomen.

Rustig aan

Vaak zijn loopse teefjes niet helemaal hun vrolijke zelf tijdens de loopsheid en vaak ook wat vermoeider. Dit is dan dus niet de beste periode om intensief met je hond te gaan trainen of om veel van haar te vragen. Veel teefjes zijn ook niet zo heel gehoorzaam tijdens de loopsheid, aangelijnde wandelingen zijn dan de beste optie. Mogelijk wil je hond veel kleine plasjes doen tijdens de wandeling. De loopsheid duurt gemiddeld zo'n drie weken.

Ongecastreerde reuen

Een loopse teef kan drachtig raken na een dekking van een ongecastreerde reu. De honden kunnen erg in elkaar geïnteresseerd zijn en nogal gemotiveerd zijn om met elkaar in contact te komen. Het is dus zaak om erg voorzichtig te zijn met ongecastreerde reuen in de buurt van je teefje. Laat jouw hond gedurende de drie weken van de loopsheid aangelijnd uit en vermijd losloopgebieden. Laat haar uit op een rustige plek zonder andere honden of op tijdstippen waarop weinig andere honden wandelen.

Hulpmiddelen

In huis is het natuurlijk prettig om het één en ander goed schoon te houden. Verschoon de ligplaats van je hond regelmatig als ze daarop bloed verliest. Maak eventueel gebruik van een loopsheidbroekje waarin de afscheiding wordt opgevangen. Dit is een soort hondenluier die je als een broekje aantrekt, met een gat erin waar de staart doorheen kan. Een geheel pakje, ook wel bodysuit genoemd, is ook een optie. Dit trek je uit als je gaat wandelen.

Schijnzwanger

Teefjes die niet worden gedekt, kunnen schijnzwanger worden. Dit komt door de hormonen die samengaan met de loopsheid. De teef gedraagt zich dan alsof ze drachtig is. Na de loopsheid ontstaan er symptomen die lijken op een zwangerschap. Bijvoorbeeld speeltjes verzamelen en die gaan verdedigen, zoals ze met haar pups zou doen. Het kan zelfs zijn dat er melk uit de tepels komt. Als dit lang aanhoudt, is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…