Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wanneer schakel je een gedragsdeskundige in?

Niemand kan voor jou beslissen wanneer je met je hond naar een gedragstherapeut moet gaan. Het is namelijk jouw hond en jij beslist. Er zijn wel een aantal situaties waarin het verstandig is om hulp te zoeken.

De situatie is onveilig

Eén van die situaties waarin je direct hulp wilt inschakelen, is als deze onveilig wordt. Veiligheid in de situaties met je hond heeft altijd prioriteit. Dat zal elke gedragstherapeut beamen. Dus heeft jouw hond een sterk jachtinstinct en kan hij zomaar de weg oversteken? Dan kan dat onveilige situaties opleveren. Is jouw hond onvriendelijk naar kinderen? Dan zul je maatregelen moeten treffen. Of bijt je hond soortgenoten? Dat zijn onveilige situaties die je op moet lossen.

Je bent zelf gemotiveerd om aan de slag te gaan

Het is een fabel dat de gedragstherapeut in een bezoek het gedrag van jouw hond verandert, waarna dit vervolgens geen aandacht meer nodig heeft. Tijdens een consult van een gedragstherapeut krijg je uiteraard advies en hulp. Het is wel heel belangrijk dat je deze adviezen en tips vervolgens zelf in de praktijk brengt. Je zult dus zelf flink aan de slag moeten met die adviezen en tips, wil je het gedrag van je hond echt veranderen.

Je boekt zelf geen vooruitgang

Stel, je bent zelf eerst aan de slag gegaan. Je hebt misschien tips gevonden op internet of een online videotraining gevolgd. Als je merkt dat er geen verbetering in het gedrag van je hond komt, of dat je aanpak zelfs averechts werkt, dan kun je de hulp van een gedragstherapeut inschakelen. Ook als je zelf met je handen in het haar zit, kan een gedragstherapeut je op weg helpen. Verandering van gedrag kost tijd, maar het is wel belangrijk dat je kleine stapjes in de goede richting maakt.

Hoe kies je een goede gedragstherapeut?

De titel hondengedragstherapeut is vrij te gebruiken. Het is dus aan jou als baasje om een goede te kiezen. Kijk hierbij naar de meest recente opleiding en of de gedragstherapeut op een opbouwende, beloningsgerichte manier te werk gaat. Bekijk ook online reviews. Via de website www.sppd.nl kun je een lijst vinden van gecertificeerde gedragstherapeuten in heel Nederland. Ook vragen naar ervaringen bij anderen hondeneigenaren helpt je vaak goed op weg.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…