Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft stress invloed op de gezondheid van je hond?

Honden kunnen, net als mensen, stress ervaren. Het is belangrijk dat je stress bij je hond herkent en kijkt of je dit weg kunt nemen, want langdurige stress heeft invloed op de gezondheid van je hond.

Weerstand

Een goede weerstand is belangrijk om gezond te blijven. Het lichaam kan zich dan weren tegen allerlei potentiële ziekmakers. Krijgt de hond te maken met een virus of andere besmetting, dan is de kans groot dat zijn weerstand ervoor zorgt dat hij niet ziek wordt. Stress vermindert deze weerstand, zeker wanneer de hond langdurige of zelfs chronische stress heeft. Dat kan gebeuren als een hond zich constant onveilig voelt of bijvoorbeeld weinig rust krijgt, lichamelijk of psychisch.

Spijsvertering

Stress kan problemen veroorzaken bij de spijsvertering. Is een hond gestrest, dan kan dat dunne ontlasting tot gevolg hebben. Is dit een eenmalig voorval, dan wil het niet zeggen dat je hond ziek is. Een enkele keer dunnere ontlasting is niet direct iets om je zorgen over te maken. Heeft je hond echter langere tijd diarree, of met tussenpozen, dan kan er wel iets aan de hand zijn. Een lage weerstand kan de hond ook gevoelig maken voor darminfecties of parasieten, zoals Giardia.

Gevolgen voor de gezondheid

Stress en daarmee een verlaagde weerstand, kan nog meer medische aandoeningen tot gevolg hebben. Zo kan de conditie van de vacht achteruitgaan. De vacht zegt vaak veel over de gezondheid van de hond. Ook ontstekingen, zoals oorontsteking of blaasontsteking, hebben meer kans om te ontstaan bij een hond met een lage weerstand. Problemen met de anaalklieren kunnen optreden. Heeft jouw hond vaker dit soort kwaaltjes, ga eens na of stress mogelijk een rol speelt.

Stress verminderen

Heb je het vermoeden dat stress een rol speelt bij de gezondheid van jouw hond, dan is het natuurlijk het beste om stress te verminderen. Het is belangrijk dat je hond zich het grootste gedeelte van de dag kan ontspannen. Zorg dat je voldoet aan de basisbehoeften van je hond. Een leefomgeving waarin je hond zich veilig en tevreden voelt. Laat je dierenarts checken of je hond gezond is en roep de hulp in van een gedragsdeskundige als je denkt hulp te kunnen gebruiken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…