Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe herken je loopsheid bij je hond?

Hoe weet je nou of je teefje binnenkort loops wordt of misschien al loops is? Op welke leeftijd een teef loops wordt, is niet heel precies te zeggen. Vrouwtjes van kleine rassen zijn er vaak wat eerder bij dan teven van grote rassen.

Onrust

Vaak begint de periode van loopsheid met onrustiger gedrag, zoals veel willen snuffelen. Sommige teefjes zijn wat humeurig rond deze periode. Dus als je teefje zonder reden geïrriteerd reageert in situaties waarin ze dat normaal gesproken niet zou doen, kan dat een teken zijn. Ze kan ook richting plekjes trekken om die uitgebreid met de neus te onderzoeken, terwijl je hond dat normaal niet doet. Vaker kleine plasjes doen en minder trek in eten, kunnen ook wijzen op loopsheid.

Lekker ruiken

Teven gaan rond de loopsheid vaak al lekkerder ruiken voor andere honden. Je zult dus merken dat andere honden graag snuffelen aan je hond, vooral aan de achterkant. Je zou denken dat alleen de mannetjeshonden in dit geval geïnteresseerd zijn, maar ook andere teefjes merken dit op. Reuen uit de buurt kunnen je loopse teefje al van ver ruiken en zullen mogelijk heel geïnteresseerd raken. Wil je geen nageslacht, wees dan alert met ongecastreerde reuen uit de buurt.

Bloed

De vulva zwelt wat op rond de loopsheid en er vloeit bloederige afscheiding uit. Sommige teefjes verliezen niet veel bloed of houden zichzelf erg goed schoon. Het is dan moeilijker te zien of je hond loops is. Je kunt in dat geval testen met een tissue of er sprake is van rode uitvloeiing. Er bestaan speciale loopsheidbroekjes die je kunt gebruiken voor je teef tijdens de loopsheid. Zo’n broekje vangt de afscheiding op en voorkomt vlekken in huis. De loopsheid duurt zo’n 3 weken.

Hoe ga je om met loopsheid?

Als andere honden erg geïnteresseerd zijn en veel aan je hond willen snuffelen, dan is dat voor jouw hond misschien vervelend. Rustige gebieden zonder veel andere honden kunnen dan prettig zijn in deze periode. Sowieso wil je natuurlijk uit de buurt blijven van ongecastreerde reuen. Bezoek geen losloopgebieden en houd je hond aangelijnd, ze zal mogelijk wat minder goed luisteren dan normaal. Merk je dat je teefje prikkelbaar is, vraag dan niet te veel van haar deze periode.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…