Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe zet ik mijn hond over op andere voeding?

Een hond is prima tevreden als hij dagelijks dezelfde voeding krijgt. Sterker nog, van ineens andere voeding geven, kan zijn maag-darmsysteem flink van slag raken. Hoe schakel je dan veilig over als je toch echt andere voeding moet geven?

Redenen om over te stappen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je hond toch over wilt zetten op een andere voeding. Denk aan: - Een andere levensfase (van puppy naar volwassen of van volwassen naar senior) - Je hond heeft een kwetsbaarheid die goed te ondersteunen is met een speciale voeding (bijvoorbeeld gevoelige huid of spijsvertering) - Je wil je hond een combinatie aan gaan bieden van droog- en natvoeding, het zogenoemde mixed feeding Het is belangrijk dat je dit geleidelijk doet.

Risico's

Als je je hond ineens heel andere voeding voorzet, kan je hond last krijgen van zijn spijsverteringssysteem. Zijn darmen raken van slag waardoor hij diarree krijgt. Je hond kan hier veel last van hebben. Ook kan het zijn dat je hond de nieuwe voeding in eerste instantie niet lekker vindt, waardoor hij het eten gaat vermijden. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

Overstapschema

Probeer in een week tijd rustig over te stappen van de oude voeding naar de nieuwe door telkens een klein beetje meer nieuwe voeding toe te voegen en de oude voeding te verminderen. Onderstaand schema kan hierbij een mooie richtlijn zijn: Dag 1 en 2 - 75% vorig voer + 25% nieuw voer Dag 3 en 4 - 50% vorig voer + 50% nieuw voer Dag 5 en 6 - 25% vorig voer + 75% nieuw voer Dag 7 - 100% nieuw voer Wil je natvoeding bij gaan geven, geef dit dan in een aparte portie.

Tevreden hond

Op deze manier is de kans het grootst dat je hond gemakkelijk overstapt op zijn nieuwe voeding, zonder stress of lichamelijke klachten. Vind je hond de nieuwe voeding echt niet lekker, overleg dan met je dierenarts of er mogelijk nog een alternatieve voeding beschikbaar is die het beste past bij jouw hond.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…