Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Brengt jouw hond ongedierte in huis?

Met een hond in huis, kan het gebeuren dat je ook wat niet-wenselijke 'dieren' in huis krijgt. Denk dan aan beestjes die jouw hond gebruiken als gastheer, zoals vlooien, teken, wormen en mijten.

Vlooien

Vlooien zijn bij de meeste hondeneigenaren wel bekend. Kleine zwarte springerige beestjes, die bloed zuigen uit een hond, kat of (jawel) mens om zich te voeden. Een vlooienbeet veroorzaakt jeuk. Een vlo is nooit alleen, zie je er één dan is de kans groot dat er minimaal zo'n 100 vlooien (larven en poppen) in de omgeving wonen. Behandel je hond daarom op tijd en voorkom dat je hond überhaupt vlooien krijgt. Als je hond ze eenmaal heeft, zul je ook je huis moeten ontsmetten.

Teken

Vooral in de zomermaanden zijn teken actief. Ze bevinden zich in bos- en grasrijke omgevingen en stappen vanuit daar op je hond. Teken kunnen ook op andere huisdieren en mensen terechtkomen. De teek is eerst heel klein en wordt pas goed zichtbaar als hij zich volzuigt met bloed. Hij blijft vastzitten tot hij volgezogen is. Gebruik voor het verwijderen een tekentang. Verwijder je een teek binnen 24 uur dan is de kans kleiner dat de teek een ziekte, zoals Lyme, overbrengt.

Wormen

Parasieten in de vorm van wormen, leven vaak in je hond. Deze parasieten zijn dus onzichtbaar, tenzij je ze terugziet in de ontlasting of in de buurt van de anus van je hond. Het wil niet zeggen dat je hond wormvrij is als je geen wormen ziet. Je kunt je hond periodiek behandelen tegen wormen of ontlastingsonderzoek laten doen. In het laatste geval behandel je je hond alleen indien blijkt dat hij wormen bij zich draagt.

Mijten

Mijten bevinden zich op of in de huid van je hond. Oormijten zitten in de oren, maar vachtmijten bevinden zich weer in de vacht. Mijten kun je niet altijd met het blote oog zien. Maar ze veroorzaken wel flinke jeuk. Je hond kan dus flink krabben of bijten op de plek waar de mijten actief zijn, zoals flanken of ellebogen bijvoorbeeld. Je dierenarts kan de mijten doorgaans wel herkennen onder de microscoop. Heb je andere huisdieren, laat hen dan ook nakijken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…