Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hond adopteren? Alle ins en outs

Als je op zoek bent naar een hond, kan adoptie een goede optie zijn in plaats van een pup. Veel mensen hebben een prettig gevoel bij de ‘goede daad’ die hoort bij een adoptie. De hond zoekt immers een fijn thuis en jij kan die bieden.

Voor- en nadelen

Een adoptiehond heeft voor- en nadelen. Een adoptiehond is vaak geen pup meer en heeft mogelijk al het één en ander meegemaakt. Dit kan tegelijkertijd zowel een voordeel als een nadeel zijn. Mogelijk heeft de hond al geleerd om buiten zijn behoeften te doen, te komen als hij geroepen wordt en kan hij al even alleen thuis zijn. Het kan ook zijn dat de hond enkele vervelende ervaringen heeft opgedaan. Dat kan resulteren in zogenaamd ‘ongewenst gedrag’ wat soms moeilijk te veranderen is.

Waar adopteren?

Je kunt een hond adopteren* uit het lokale asiel, via een stichting die honden importeert vanuit het buitenland of bijvoorbeeld Marktplaats of Verhuisdieren.nl. Wees wel altijd alert waar je een hond gaat adopteren. Niet alle stichtingen nemen het nauw met de gezondheid en het gedrag van de straathond en op Marktplaats loop je het risico een illegale broodfokker te treffen. Besteed tijd aan gedegen onderzoek en ga alleen door als alles goed voelt.

Hoe maak je een keuze?

Voor de meeste mensen moet een hond voldoen aan bepaalde voorwaarden. Als je al een andere hond is huis hebt, is een voorwaarde waarschijnlijk dat de nieuwe hond goed overweg kan met andere honden. Mogelijk heb je ook nog andere huisdieren waar de hond goed mee overweg moet kunnen. Heb je een gezin met kinderen, dan wil je een hond die vriendelijk is naar kinderen. Woon je in een drukke omgeving, dan dient de nieuwe viervoeter niet al te angstig te zijn voor drukte en lawaai.

Ga eerst kennis maken

Bevindt de hond zich in Nederland, dan kan je hem al een paar keer bezoeken, wel of niet met je huidige hond en je eventuele gezinsleden. Soms is er een mogelijkheid de hond eerst een proefperiode op te vangen, zodat je kunt afwegen of hij echt bij jullie past. Nadat de hond bij je is komen wonen, zal hij tijd nodig hebben om rustig te wennen aan zijn nieuwe omgeving en gezinsleden. Zeker als de hond uit een heel andere situatie komt en een lange stressvolle tijd achter de rug heeft.

*Let op: wettelijk gezien kun je een huisdier niet ‘adopteren’. Je koopt een hond of krijgt hem in ‘bruikleen’. Als je een hond overneemt van een particulier is hij na het overschrijven van de chip officieel van jou. ‘Adopteer’ je een via een stichting dan teken je altijd een adoptieovereenkomst. Hierin staat of je de hond koopt en dus echt in eigendom krijgt, of dat je de hond in ‘bruikleen’ krijgt en het dier officieel van de stichting blijft. Lees goed wat er in jouw adoptieovereenkomst staat!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…