Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Gezonde urinewegen voor je hond

Honden kunnen last krijgen van urinewegproblemen. Allereerst is het belangrijk dat je hond voldoende drinkt, maar ook voldoende beweging en een gezonde conditie dragen bij aan gezonde urinewegen.

Drinken en natvoeding

De eerste belangrijke stap is je hond voldoende vocht binnen te laten krijgen. Als de urine van je hond namelijk heel geconcentreerd wordt, is de kans groter dat de aanwezige mineralen gaan kristalliseren. Deze kristallen vormen uiteindelijk gruis of stenen. Drinkt je hond heel weinig, dan kun je overwegen hem natvoeding te geven. Natvoeding bestaat voor 80% uit water en dit is een eenvoudige manier om je hond toch voldoende vocht binnen te laten krijgen.

Beweging en overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat inactiviteit een rol kan spelen bij het ontstaan van urinewegproblemen. Het is dus belangrijk dat je je hond voldoende laat bewegen. Ook overgewicht kan een rol spelen bij urinewegproblemen. Zorg dus dat je hond netjes op gewicht is en geef hem voldoende gelegenheid om actief te zijn. Maak voldoende wandelingen en laat je hond eens een beetje werken voor zijn voeding.

Minimaal vier keer per dag uitlaten

Het is - net als voor mensen - niet gezond om te lang niet te plassen. Omdat de meeste honden afhankelijk zijn van hun baasjes wanneer ze worden uitgelaten, is het dus aan jou om je hond voldoende gelegenheid te geven om te ontlasten. Dat betekent dat je hond - verdeeld over 24 uur - minimaal vier keer per dag even naar buiten moet om te kunnen plassen. Als hij zijn plas te lang op moet houden, kan dat gevolgen hebben voor zijn urinewegstelsel.

Voeding

Als je hond eenmaal een keertje blaasgruis heeft gehad, bestaat de kans dat hij dit nogmaals krijgt. Een speciale voeding, op advies van de dierenarts, is dan heel belangrijk! Via de samenstelling kan de pH van de urine beïnvloed worden. Ook is de samenstelling van mineralen in de voeding aangepast waardoor de urine verdund wordt. Dit verkleint de kans op het vormen van kristallen/blaasgruis. Stap nooit zelf over op deze voeding, maar alleen op advies van je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…