Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft je hond een voedselallergie?

Voedselallergie komt bij honden helaas steeds vaker voor. Een voedselallergie betekent dat de hond gevoelig is voor een bestanddeel in zijn voeding. Dit uit zich dan vaak in (ernstige) jeuk en/of maag- en darmklachten.

Vlooien

Als je een allergie vermoedt, kun je het beste naar de dierenarts gaan. Zij zal eerst uitsluiten dat de jeuk niet ergens anders door veroorzaakt wordt, zoals vlooien of mijten. Een vlooienallergie komt ook veel voor bij honden. Eén enkele vlooienbeet kan dan al genoeg zijn voor wekenlange jeuk. Behandel je hond daarom altijd tijdig tegen vlooien. De dierenarts bekijkt ook direct of je hond wondjes/infecties heeft als gevolg van de jeuk om die te behandelen.

Symptomen van allergie

Als je hond een allergie heeft, kan hij zowel jeuk en huidklachten krijgen, als maag- en darmproblemen. De meest voorkomende symptomen zijn: Bij huidklachten: - Jeuk - Huidontsteking - Regelmatig terugkerende oorontsteking Bij maag-darmproblemen: - Diarree - Braken - Winderigheid - Buikpijn In overleg met je dierenarts kun je overwegen hem op hypoallergene voeding te zetten. Deze voeding is gebaseerd op gehydrolyseerde eiwitten, waardoor de kans op een allergische reactie wordt verkleind.

En dan?

Het is de bedoeling dat jij en je omgeving je hond niets anders dan zijn dieetvoeding geven. Alleen zo kan een eventuele allergie worden vastgesteld. Dit doe je gedurende acht weken. Als de klachten van je hond verdwenen zijn en deze weer terugkeren zodra je zijn oude voeding weer geeft, is het duidelijk dat hij allergisch is voor een ingrediënt in zijn oude voeding. Je kunt er voor kiezen hem op de hypoallergene voeding te houden; deze voeding bevat alles wat je hond nodig heeft.

Klachten niet verdwenen?

Het kan ook gebeuren dat de klachten niet verdwenen zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals toch iets anders gegeten hebben, of het is een combinatie van allergieën. In deze gevallen is er vaak verder onderzoek nodig. Voor atopie (allergie voor een omgevingsallergeen) kan met behulp van bloed- en huidtesten eerst verder gezocht worden voor er gericht behandeld kan worden. Als je een allergie vermoedt, ga dan altijd langs bij je dierenarts om te achterhalen wat de oorzaak is.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…