Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je hond eet niet; wat kan er aan de hand zijn?

De meeste honden houden van eten, al zit er wel eens een kieskeurige eter tussen. Als je hond echt niet wil eten, maak je je misschien zorgen. Wat kan er aan de hand zijn?

Veranderde omstandigheden?

Het eerste waar je aan kunt denken als je hond van het ene moment op het andere moment niet meer wil eten, is de situatie. Is er iets gebeurd of veranderd waardoor je hond niet meer wil eten? Denk bijvoorbeeld aan ander voer, een andere voerbak of misschien zelfs andere woonomstandigheden of huisgenoten. Elke wijziging in het leven van je hond kan spanning geven en je hond wat van slag brengen. Dat kan ertoe leiden dat hij (tijdelijk) niet zo goed meer eet.

Voeding

Een ander aspect waar je aan kunt denken als je hond niet wil eten, is de voeding. Als je recent bent overgestapt naar een andere voeding, kan je hond last hebben van zijn spijsverteringsstelsel. Overstappen doe je het liefst in een tijdsbestek van 7 dagen, waarin je telkens wat meer nieuwe voeding met oude voeding vermengt. Ga ook na of je hond mogelijk iets gegeten heeft dat niet de bedoeling was. Misschien tijdens het uitlaten? Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Ideale eetomstandigheden

Zorg dat je hond in een ontspannen situatie kan eten. Honden kunnen geïntimideerd raken door mensen of andere huisdieren in de buurt van hun voedsel en het daarom links laten liggen. Sommige honden willen niet eten uit een etensbak die bijvoorbeeld glinstert of reflecteert. Ook een penning aan de halsband die tegen de etensbak klingelt, kan een storende factor zijn. Kijk of je al dit soort mogelijke oorzaken kunt uitsluiten. Zorg dat je je hond rustig de tijd geeft om te eten.

Medische oorzaak?

Maak je je zorgen, omdat je vermoed dat je hond mogelijk iets mankeert? Bezoek dan je dierenarts voor advies. Je hond kan ziek zijn als hij niet wil eten. Je dierenarts helpt met het zoeken naar mogelijke oorzaken. Ga goed voorbereid naar je dierenarts en probeer de laatste 24 uur van je hond na te gaan: waar is hij geweest, wat heeft hij gegeten en wat kan er mogelijk mis gegaan zijn? Hoe meer informatie je kunt geven, hoe meer dit kan bijdragen aan het stellen van de juiste diagnose.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…