Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat als je je hond moet herplaatsen?

Soms veranderen er dingen in je leven waardoor je je hond niet meer kunt bieden wat hij nodig heeft. Denk aan een andere baan, ziekte, scheiding, andere huisdieren of een allergie. Hoe pak je het herplaatsen dan aan?

Wees eerlijk over je hond

Je geeft om je hond; dus wil je dat hij het fijn krijgt in z'n nieuwe thuis. Daarom is het belangrijk dat je een eerlijk profiel schetst over je hond, zodat de nieuwe baas weet waar hij aan begint. En krijgt je hond een eerlijke kans. Spelen er gezondheids- of gedragsproblemen? Als iemand je hond overneemt met deze kennis, is de kans groter dat de herplaatsing succesvol en langdurig zal zijn. Geef ook aan waar je hond behoefte aan heeft (bv veel beweging) en juist niet (bv andere honden).

Wie wordt de nieuw baas?

Naast een profiel van je hond, kun je misschien ook al een profiel maken van de gewenste adoptant. Past jouw hond bij een gezin met kinderen of andere huisdieren? Maakt het uit in welke omgeving ze wonen? Is jouw hond net zo comfortabel in een stadse omgeving als in een dorpse omgeving? Zoek je naar mensen met ervaring? Is het belangrijk dat deze mensen kennis hebben van dit specifieke ras? Zo zoek je gericht naar een passende nieuwe eigenaar.

Waar herplaats je je hond?

Het fijnste zou natuurlijk zijn als hond naar vrienden, kennissen of familie kan. In sommige gevallen kun je de hond terugbrengen naar de fokker/eerste eigenaar. Lukt dat niet, ga dan op zoek naar een platform waar ze verantwoordelijk met de herplaatsing omgaan, zoals verhuisdieren.nl. Je kunt ook overwegen je hond naar het asiel te brengen. Voorzie de medewerkers dan van zoveel mogelijk informatie, zodat zij op zoek kunnen naar de best passende baas.

Herplaats je je hond zelf?

Als je je hond zelf wilt herplaatsen, zorg dan dat je altijd goed weet waar je hond terechtkomt en maakt dus kennis met de mogelijke adoptanten. Laat hen ook kennis maken met je hond en kijk hoe ze op elkaar reageren. Het kan prettig zijn om een aantal keren af te spreken, mogelijk ook bij de potentieel nieuwe eigenaren thuis. Zo krijg je niet alleen zelf een goed beeld waar je hond terecht gaat komen en je hond kan vast een keer wennen. Neem nooit een overhaaste beslissing!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…