Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat is natuurlijk eetgedrag voor de hond?

Als je het hebt over natuurlijk eetgedrag van de hond, wordt er al snel aan de wolf gedacht. De hond stamt tenslotte af van de wolf. Maar is dat nog wel terecht?

Afstammeling van de wolf

Er zijn rashonden die dichter bij de voorouder staan dan andere honden. Maar over het algemeen zijn onze huishonden inmiddels dusdanig gedomesticeerd dat er niet zo veel meer over is van de oerinstincten die bij de wolf horen. Dat geldt dus ook voor de voeding. Het spijsverteringsstelsel is inmiddels aangepast aan zetmeelrijke voeding, de hond kan dit goed verteren. Echter granen moeten wel eerst goed voorbewerkt (malen en koken) worden, voordat de hond de voedingsstoffen kan benutten.

Prooidieren

Als onze honden nog zouden moeten eten als wolven, dan zouden we ze volledige prooidieren moeten voeren. Dat betekent dus ook met organen en botten. Daarin zitten belangrijke voedingsstoffen voor honden. Wolven eten soms maar een enkel prooidier in de zoveel dagen. Daarnaast speelt bij hen de rangorde in de roedel een belangrijke rol; de alfa mag als eerste eten en krijgt dus de meeste voedingsstoffen binnen. En dan hebben wolven ook nog een veel kortere levensverwachting dan onze honden...

Onze huishond

Onze hedendaagse huishond heeft zich inmiddels fysiek en geestelijk erg goed aangepast aan het huiselijke hondenleven. En eigenlijk kunnen we dus rustig vaststellen dat onze voedingen en voerritmes inmiddels het natuurlijk eetgedrag zijn geworden van onze huishonden. Voor de meeste honden geldt dat zij twee maaltijden per dag krijgen; in de ochtend en in de avond. Sommige honden hebben baat bij drie maaltijden, andere honden hebben de hele dag een bak brokken tot hun beschikking.

Welke voeding geef je het best?

Bij het kiezen van een voeding voor je hond zijn er 3 vragen die je kunt stellen: 1. Is het veilig voor dier & mens? (ziekteverwekkers en giftige stoffen?)   2. Is het voedzaam (compleet en uitgebalanceerd, voldoet aan de FEDIAF richtlijnen etc.)? 3. Is het de juiste voeding voor jouw hond (passend bij leeftijd/levensfase, activiteit, eventuele kwetsbaarheden etc.)? Vind je het lastig om zelf antwoord te vinden op deze vragen, vraag dan advies aan je dierenarts of bij de dierenspeciaalzaak.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…