Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe krijgt je vlooien uit de mand en uit huis?

Vlooien zijn kleine zwarte springende beestjes die bloed zuigen bij een dier (of mens). Als je hond gebeten wordt door een vlo, kan hij enorme jeuk krijgen. Een goede reden dus om op te treden tegen vlooien!

Help, ik zie een vlo!

Zie je één vlo in huis, dan heb je er waarschijnlijk heel veel meer in huis. Omdat ze zo klein zijn, vallen vlooien niet direct op. Maar ze planten zich razendsnel voort, vooral bij hoge temperaturen. De vlooien leggen eitjes, de eitjes worden larven. Ze verstoppen zich in kieren en kunnen lang overleven. In het ergste geval krijg je een vlooienplaag in huis. Als je hond regelmatig in de auto wordt vervoerd, is de kans groot dat je ook daar last van vlooien hebt of krijgt.

Hoe kom je er van af?

Je huis goed en vaak schoonmaken op de juiste manier en met de juiste middelen is een goed begin. Zeer regelmatig stofzuigen, vooral tussen de kieren en stoffen oppervlakten, zoals de mand, het tapijt en de bank. Vlooien houden van vocht, dus een natte doek zal meer kwaad dan goed doen. Speciale sprays tegen vlooien kunnen je helpen om je huis van vlooien te ontdoen. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing voor je deze sprays inzet!

Alles goed schoonhouden

Je hond is niet alleen in de woonkamer. Hij gaat mogelijk ook regelmatig mee in de auto of hij komt misschien op je slaapkamer. Als je eenmaal vlooien hebt, is het dus zaak om al die ruimtes waar je hond komt, goed schoon te maken en te behandelen met een speciale spray. Om te voorkomen dat je hond vlooien krijgt is het belangrijk dat je je dier regelmatig behandelt, maar ook de plekken waar je hond graag ligt, zoals zijn mand en de auto wassen/stofzuigen.

Behandel je huisdieren op tijd

Omdat een vlo overleeft op je huisdier, is het zaak om je huisdieren goed te beschermen. Je hond kammen met een vlooienkam kan helpen, maar er is een grote kans dat er 1 of meerdere achterblijven. Je hond kan op elk moment weer vlooien opdoen in zijn omgeving, zoals buiten tijdens een wandeling. Daarom is het zo belangrijk je hond volgens een strak schema preventief te behandelen. Er bestaan pipetjes, halsbanden en pillen. Overleg met je dierenarts wat de beste optie is voor jouw hond.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…