Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je hond laat zijn pijn niet zien

Honden zijn ontzettend goed in het verbergen van pijn en vooral niet-acute pijn. Dat is de reden dat veel eigenaren pijn of lichamelijk ongemak bij hun maatje niet altijd herkennen.

Acute pijn

Als je hond in een scherp voorwerp gaat staan, is dit vaak duidelijk te merken. Een piepje, een pootje omhoog, misschien zelfs bloed. Je hond kan ook ineens mank gaan lopen of krabben aan z'n oor. Dit zijn signalen van acute pijn waar je als eigenaar adequaat op kunt reageren. Afhankelijk van de aard van de pijn of de grootte van de wond, moet je mogelijk naar de dierenarts. Laat je niet altijd leiden door het gedrag van je hond. Hij kan zich groot houden en toch serieus gewond zijn.

Chronische pijn

Heel anders is het beeld bij honden met chronische pijn. Pijn die langzaam ontstaat, bijvoorbeeld door slijtage aan de gewrichten. Sommige honden met artrose zullen (soms) mank lopen of stram bewegen. Honden leren vaak omgaan met chronische pijn, waardoor je het als eigenaar niet direct in de gaten hebt... Pijn die onzichtbaar is voor de hondeneigenaar kan zich soms wel uiten in verandering van gedrag. Je hond kan wat chagrijnig reageren, terwijl jij niet weet waarom.

Gedragsverandering

Chronische pijn kan goed gepaard gaan met gedragsverandering. Je wilt je hond bijvoorbeeld aaien en hij gromt als je een bepaalde plek aanraakt. Of hij wil niet graag meer mee in de auto of de trap op. Hij reageert onaardig op andere honden. Hij wrijft met zijn kop tegen je arm, de grond of de bank. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van pijn. Als je bedenkt hoe je je voelt als je zelf pijn hebt, kan je het je waarschijnlijk wel voorstellen. Chagrijnige reacties als gevolg van pijn.

Dierenarts

Voor een dierenarts zijn ook niet altijd alle vormen van pijn duidelijk te herleiden. Soms kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen, zoals röntgenfoto’s, om precies te bepalen of je hond pijn en heeft en waaraan. Een bepaalde periode speciale voeding, supplementen of pijnstillers aan je hond geven - in overleg met je dierenarts - kan soms ook meer duidelijkheid geven of het veranderde gedrag veroorzaakt wordt door pijn of ongemak. Neem het gedrag van je hond in elk geval altijd serieus.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…