Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Urinewegproblemen bij je hond

Je hond kan problemen krijgen aan zijn urinewegen. Hier kan je hond behoorlijk wat ongemak van ervaren. Hoe herken je urinewegproblemen bij je hond?

Blaasontsteking

Blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Teefjes hebben een kortere en wijdere plasbuis dan reuen en dus eerder een bacteriële infectie. Hoe herken je een blaasontsteking? - Moeilijk of pijnvol plassen - Likken aan geslachtsdeel - Veel kleine plasjes - In huis plassen - Bloed bij de urine - Troebele urine - Anders ruikende urine (Urine-)onderzoek moet uitwijzen waar de klachten vandaan komen om ze op te lossen.

Blaasgruis

Je hond kan ook last krijgen van blaasgruis, kleine kristallen die achterblijven in de blaas. Als dit een overblijfsel is van een blaasontsteking, gaat deze aandoening vaak over na een antibioticakuur. Soms is aanvullende behandeling nodig om ongemak te verminderen en het herstel te versnellen.  Is de blaasgruis door een andere oorzaak ontstaan, dan bestaat de kans dat je hond er aanleg voor heeft. Bepaalde honden zijn meer vatbaar voor blaasgruis, zoals kleinere rassen.

Behandeling

Als je vermoedt dat je hond last heeft van zijn urinewegen, ga dan altijd naar de dierenarts. Vaak wordt gevraagd een beetje urine in te leveren. Met microscopisch onderzoek kan worden vastgesteld of er blaasgruis in de urine aanwezig is. Soms is een echo of ander aanvullend onderzoek nodig.  Soms is medicatie voldoende, maar als je hond aanleg heeft voor urinewegproblemen kan de dierenarts een speciale dieetvoeding aanraden zoals ROYAL CANIN® Urinary S/O.

Voorkomen

Een blaasontsteking of blaasgruis is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel je best doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Door je hond voldoende vocht binnen te laten krijgen en genoeg te laten bewegen, help je de kans op urinewegproblemen te verkleinen. Geef je hond ook voldoende gelegenheid om te plassen en voorkom overgewicht. Zorg ook dat er altijd vers water beschikbaar is en als je hond een slechte drinker is, overweeg dan natvoeding te geven om hem wat meer vocht te geven.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…