Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft jouw hond verlatingsangst?

Verlatingsangst is vervelend, zowel voor de eigenaar als voor de hond zelf. De hond voelt zich alleen niet op zijn gemak en dat betekent dat de hond alleen thuislaten lastig wordt. Van huis gaan is zo niet meer vanzelfsprekend.

Alleen-zijn aanleren

Elke hond moet veel leren, waaronder alleen-zijn. Dit is dus niet iets wat een hond als vanzelf kan. Het vraagt om een aanleerfase, waarin je je hond korte momentjes alleen laat, waarbij je zelf in het begin gewoon nog in huis aanwezig bent. Dit geldt voor een pup, maar zeker ook voor een volwassen herplaatser. Ook als een hond bij de vorige eigenaar goed alleen thuis kon zijn. Een hond leert namelijk contextgebonden. Een nieuwe context (woonsituatie) vraagt dus om een nieuwe training.

Hoe herken je verlatingsangst?

VerlatingsANGST. Je hond is dus bang als hij alleen is. Vaak uit zich dat in blaffen, huilen of piepen. Er is een onderscheid tussen honden die liever niet alleen thuis zijn en echte verlatingsangst. Bij angst heeft de hond stress en is het slecht voor zijn welzijn. Echter, een hond kan ook gaan slopen omdat hij zich verveelt. Onzindelijkheid kan zijn omdat hij heel nodig moet en niet naar buiten kan. Belangrijk is om eerst vast te stellen of het gedrag van je hond echt verlatingsangst is.

Angst verminderen

Als jouw hond bang is om alleen thuis te zijn, kan je deze angst verminderen door middel van training. Het is belangrijk je hond vertrouwen te geven, zodat hij minder bang wordt. Je hond tijdens deze training niet meer (te lang) alleen laten is een onmisbaar aspect voor het opbouwen van vertrouwen. Hoe lang ‘te lang’ is, is afhankelijk van jouw hond. Vertrouwen opbouwen kan intens zijn. Je hond meenemen naar werk, of een beroep doen op een dagopvang voor je hond, kan dan nodig zijn.

Alleen-zijn opbouwen

Een hond leer je in kleine stapjes alleen te zijn. Heeft je hond in een eerder stadium slechte ervaringen opgedaan, dan duurt deze aanleerfase waarschijnlijk langer. Het (terug-) winnen van vertrouwen heeft immers tijd nodig. Een fijne eigen slaapplaats, een lekkere beloning als je je hond even alleen laat; het kan allemaal bijdragen aan een succesvolle training. Stressverlagende middelen kunnen je hond helpen, maar pas die alleen toe in overleg met je gedragstherapeut of dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…