Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kun je angst bij een hond versterken?

Kun je angst bij een hond versterken?

Angst negeren

Als je hond ergens bang voor is, besteed daar dan aandacht aan. Wanneer je je hond op die momenten negeert, is dat zielig. Honden die een situatie eng vinden, kijken in veel gevallen op zo’n moment naar hun eigenaar. Wordt daar helemaal niet op ingegaan, dan is het baasje er op zo’n moment niet voor zijn hond. De hond heeft het gevoel er alleen voor te staan en dat is beangstigend. Probeer je hond dus te steunen als hij een situatie eng vindt. Beantwoord zijn blik en stel hem gerust.

Je eigen angst projecteren

Een andere manier waarop je de angst van je hond kan versterken, is het projecteren van je eigen angst op je hond. Stel: je bent zelf erg bang voor grote zwarte honden. Er nadert een grote zwarte hond en jij begint te verstijven, je pakt de riem van je hond gauw wat strakker, gaat sneller ademen etc. Met deze signalen geef je je hond de boodschap dat er gevaar nadert. De kans is groot dat je hond nu ook argwanend wordt.

Angst van een andere hond

Net als dat jij je eigen angst kunt projecteren op de hond, kan een andere hond ook angst overdragen. Immers, wanneer een ander aangeeft bang te zijn, dan is het maar beter om op je hoede te zijn. Veiligheid is een van de prioriteiten van je hond. Krijgt hij het gevoel dat die veiligheid in het geding is, dan zal hij daar zeker op reageren. Angst tussen honden is dus overdraagbaar. Daar tegenover staat dat een zekere hond een angstige hond juist vertrouwen kan geven.

Vluchten

Wanneer een hond vlucht uit angst, dan geeft dat hem achteraf een opgelucht gevoel. Je hond krijgt het idee dat hij aan een heel gevaarlijke situatie is ontsnapt. Wanneer een hond de kans krijgt om te vluchten, zal hij dat graag blijven doen. Probeer je hond dus liever geen reden te geven om te vluchten, zodat hij langzaam meer vertrouwen kan opbouwen en leert dat vluchten niet nodig is. Zoek eventueel hulp bij een goede gedragstherapeut.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…