Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Oh nee, mijn hond heeft vlooien!

Vlooien springen vanuit de (buiten)omgeving op je hond. Hij hoeft hiervoor niet per se met andere dieren in aanraking te komen. Daarom is het belangrijk zijn vacht regelmatig te controleren met een vlooienkam en hem tijdig preventief te behandelen.

Vervelende gevolgen

Een vlooienplaag kan vervelende gevolgen hebben voor je hond en voor jou. Na elke beet krijgt je hond jeuk, wat tot veel ongemak leidt. Hoe vaker je dier vlooien heeft, hoe groter de kans op een vlooienallergie. Bij een allergie werken de eiwitten in het speeksel van de vlo als een allergeen. Het afweersysteem van de hond reageert dan veel heftiger op één enkele vlooienbeet dan wanneer je hond (nog) geen allergie heeft.

Kattenvlooien

De kattenvlo komt het meest voor. De kans is dus vrij groot dat jouw hond ook een kattenvlo bij zich draagt. Ondanks dat honden en katten dus dezelfde vlooien hebben, hebben zij wel allebei een andere behandeling nodig! Gebruik dus altijd een behandeling voor honden. Veel vlooien dragen eitjes van de lintworm bij zich. Als je hond tijdens de vachtverzorging een vlo inslikt, loopt hij het risico om een lintworm te krijgen (en jij ook!).

Voorkomen en behandelen

Vraag je dierenarts naar een schema om je hond preventief te behandelen en hem zo vrij te houden van vlooien. Zo voorkom je niet alleen onbehagen bij je hond, maar ook dat je je huis moet behandelen tegen vlooien. Zorg er ook voor dat als je andere huisdieren hebt, je hen ook tijdig behandelt.

Huis schoon houden

Daarnaast zul je je best moeten doen om de omgeving vlo-vrij te houden. Dit doe je door veelvuldig en grondig te stofzuigen en als je toch vlooien hebt, je huis te behandelen met een daarvoor geschikte spray. Ook zijn mand, dekentjes en andere plekken waar je hond graag ligt, dien je regelmatig uit te zuigen en te wassen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…