Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe zorg ik dat mijn hond voldoende drinkt?

Water is een eerste levensbehoefte voor je hond en is belangrijker dan eten. Het lijf van je hond bestaat maar liefst voor 2/3 uit water! Dan kun je je vast voorstellen dat het belangrijk is dat je hond voldoende drinkt...

Slechte drinker

Wanneer is je hond een slechte drinker? Een richtlijn is dat een hond 50-60 ml per kilogram lichaamsgewicht zou moeten drinken. Dat is ongeveer een halve liter voor een hond van 10 kilo. Maar het hangt ook af van de activiteit van je hond, de buitentemperatuur en of hij nat- en/of droogvoeding krijgt. Natvoeding bestaat voor 75-80% uit water, brokken bevatten maar zo'n 10% vocht. Signalen dat je hond te weinig vocht heeft zijn: - plakkend mondslijmvlies - verhoogde hartslag - sloomheid

Tips om je hond meer te laten drinken

Als je hebt vastgesteld dat je hond geen beste drinker is, dan is het zaak om hem te stimuleren meer te laten drinken. Deze tips kunnen helpen: - Zorg dat er op meerdere plekken bakken met vers water staan. - Zet ook buiten een bak neer: sommige honden vinden regenwater lekkerder. - Geef het water een lekker smaakje door een beetje zoutarme bouillon toe te voegen. - Probeer een drinkfontein.

Vocht uit voeding

Je kunt er ook voor zorgen dat je hond tijdens het eten wat meer vocht binnenkrijgt. - Je kunt zijn brokken weken in wat water. - Je kunt natvoeding (erbij) gaan geven, vaak vinden ze dat nog lekkerder ook! - Is het warm, maak dan wat ijsblokjes waar je hond lekker op kan sabbelen. Er bestaan ook speciale voedingen voor honden die slecht drinken. Deze voedingen kun je alleen geven op advies van je dierenarts, dus overleg of dat een oplossing voor jouw hond zou kunnen zijn.

Vraag je dierenarts

Maak je je zorgen en vraag je je af of jouw hond wel voldoende vocht binnenkrijgt, aarzel dan niet en laat je hond nakijken door de dierenarts. Vochttekort kan erg schadelijk zijn voor zijn gezondheid, dus raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…