Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat te doen als je hond gewond raakt?

Als eigenaar ben je natuurlijk zuinig op je liefste hondenvriend. Echter, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan zomaar gebeuren dat je hond gewond raakt. Je hebt dat helaas niet altijd in de hand. Maar wat kan je doen als je hond gewond raakt?

Wat is er gebeurd?

Om te kunnen beoordelen of een verwonding ernstig is, is het belangrijk om te weten wat er gebeurd is. Heeft je hond zich gestoten? Ruzie gehad met een soortgenoot? Aangereden door een auto? Het voorval kan iets zeggen over het trauma. Bij een aanrijding kan de hond inwendige kneuzingen of bloedingen hebben, die niet altijd zichtbaar zijn. Een tand van een soortgenoot kan een erg klein gaatje tonen in de vacht, maar een diepere perforatie veroorzaken met risico op infectie en ontsteking.

Zelf oplossen of naar de dierenarts?

Sommige verwondingen kan je zelf goed behandelen. Bijvoorbeeld schaafwondjes. Knip of scheer wat haar weg, zodat je de schaafwond goed schoon kunt maken en in de gaten kunt houden of het goed geneest en niet ontsteekt. Je kunt je hond bevoelen, om te zien of je hond een reactie van pijn geeft bij aanraking op een bepaalde plek. Een dichte vacht maakt het vinden van wondjes lastig. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts. Geef je hond nooit pijnstillers die voor mensen bedoeld zijn.

Wel of niet hechten?

Als een wond erg bloedt, moet je natuurlijk zo snel mogelijk naar een dierenarts. Je kunt zelf proberen het bloeden te stoppen, door bijvoorbeeld schoon verband tegen de wond te drukken of door het strak om te binden. Ook als een wond niet heel erg bloedt, maar duidelijk is dat de snee open blijft staan, is hechten vaak een goed idee. Als je vermoedt dat een wond gehecht moet worden, kan je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts voor een afspraak.

Voorkom dat je hond aan de wond zit

Probeer te voorkomen dat je hond aan de wond likt, hechtingen los knabbelt etc. Dit kan je doen door je hond een kap/rubberen band op te doen, of de wond af te dekken met verband of een pet shirt. Heeft je hond een wond en gaat hij zich anders gedragen, bijvoorbeeld sloom en lusteloos, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts. Mogelijk is er dan sprake van een ernstige ontsteking en/of infectie. Onthoud ook dat je hond wat agressie kan tonen door de pijn. Pas dus op jezelf!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…